Vágólapra másolva!
A Mercedes azt ígéri, a csere után is hagyja egymással szabadon harcolni a versenyzőit. Bottas biztos benne, hogy fel tudja venni a kesztyűt Hamilton ellen.

A Mercedes által hétfőn leigazolt Valtteri Bottasnak nem lesz könnyű betöltenie a Nico Rosberg mögött keletkezett űrt, hiszen a német versenyző négy éven át rendszeresen megszorongatta Lewis Hamiltont, sőt tavaly világbajnok is lett a csapattársaként.

Az istálló ügyvezetői jogkör nélküli elnöke, Niki Lauda azonban biztos benne, hogy Bottas – aki az előző három szezont a Williamsnél töltötte Felipe Massa oldalán, és közben kilenc dobogós helyet szerzett – ugyanilyen méltó ellenfele lesz Hamiltonnak.

„Bottas volt a legjobb választás" – nyilatkozta Lauda a német RTL-nek.

„Olyasvalakit kerestünk, aki beleillik a csapatunkba. Eddig mindig mindkét versenyzőnk képes volt a világbajnoki címért harcolni, Nico és Lewis jó példa volt erre, mert fej-fej mellett küzdöttek. Egyszer az egyik volt elöl, másszor a másik, de az elmúlt három évben megnyertük, amit lehetett. Azért döntöttünk Bottas mellett, mert tapasztalatot és tempót hoz magával a csapathoz."

Bottas csak hétfőn, több héten át tartó egyezkedés után írt alá a Mercedeshez Forrás: Daimler AG/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

„Egy nyugodt finn, ezt is szeretjük benne. Nem beszél túl sokat, de keményen dolgozik. Toto (Wolff) és én évek óta ismerjük. Szerintem jól beleillik a csapatba."

Amióta 2014-ben, a hibrid turbómotorok bevezetésével az élre került, a Mercedesnél rendszeresek voltak a belső súrlódások Hamilton és Rosberg párharca miatt, amelynek során igyekeztek mindkettejük számára egyenlő esélyeket biztosítani.

Lauda azt ígéri, ez mostantól is így lesz, azaz Bottast nem kényszerítik a másodhegedűs szerepébe.

„Ahogy mindig, a versenyzőink teljesen szabadon harcolhatnak majd egymással. Ez a Mercedesnél így volt, és a jövőben sem volt változni – jelentette ki. – Beszéltünk Lewisszal, és elmagyaráztuk neki, hogy Bottas lesz a csapattársa. Ezzel egyiküknek sem volt gondja. Szerintem nyugodtan várhatjuk a szezont ezzel a két versenyzővel."

Bottas a győzelemre hajt

Bár a mezőny egyik leggyorsabb tagjával, egy háromszoros világbajnokkal kell szembenéznie, Bottas felkészültnek érzi magát, és úgy gondolja, erős párost fog alkotni Hamiltonnal.

„Emberileg és versenyzőként is nagyra tartom.

– mondta. – Biztosra veszem, hogy szoros lesz közöttünk a küzdelem, és jobb teljesítményre fogjuk sarkallni egymást."

A 27 éves finn a második szezonjában, 2014-ben érte el az eddigi legjobb eredményét, amikor a Williams formáját kihasználva, 186 ponttal újoncként is 4. lett az egyéni összetettben, megelőzve a címvédő Sebastian Vettelt. Ám a dobogó tetejére az F1-ben még sohasem állhatott fel, és reméli, hogy az idén megtörik a jég.

„Ez lesz az eddigi legfontosabb szezonom – ismerte el. – A Williamsszel kilenc dobogós helyet szereztem, de a győzelem még nem jött össze, úgyhogy most ez lesz az első küldetésem. Aztán meglátjuk, onnan hová jutunk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!