Vágólapra másolva!
Martin Brundle az elmúlt évek legjobb F1-es autóit is vezethette, szerinte az idei modellek még erre is rátesznek egy nagy lapáttal. Szimulátorban készült ízelítő ahhoz, hogy mi várható az idén.

Bő egy hónap van hátra az új F1-es autók leleplezéséig, ami a szokásosnál is érdekesebbnek ígérkezik, hiszen teljesen új szabályok szerint kellett az idén tervezni. Az elképzelések és a kezdeti becslések szerint jelentős teljesítménynövekedés és gyorsulás várható, elsősorban a hatékonyabb karosszéria és a szélesebb gumik miatt.

A korábbi versenyzőből lett szakkommentátor, Martin Brundle szerint az autók „brutálisak” lesznek, de úgy véli, „elméletileg rossz irányba indultunk el a versenyzés javításával kapcsolatban.”

„Hallani sztorikat azzal kapcsolatban, hogy néhány kanyart már egyenesként kell kezelni. Emlékszem, hogy vezethettem a Red Bullt, amikor még volt befújt diffúzoruk. Az az autó meg sem mozdult a kanyarokban, könnyedén ment padlógázzal. A (mostani) autóknak vacak hangja van, de csodálatos a motorjuk a teljesítményük és a nyomaték miatt, szinte végtelenül erősek” – mondta Brundle, aki vezethette a turbós Ferrarit, Force Indiát és a Mercedest is.

Majd meglátjuk, hogy a versenyzés ettől jobb lesz-e vagy sem. A féktávok rövidebbek lesznek, a jobb tapadás miatt 4-5 méterrel később fognak fékezni. Ez kevesebb előzési lehetőséget jelent, de a fő kérdés, hogy tudják-e majd üldözni egymást?” – összegzett Brundle az Autosport International Show-n.

Az Auto Motor und Sport korábban így szemléltette az arányokat Forrás: Auto Motor und Sport

A várakozás közben a Race Sim Studio nevű csapat a szabálykönyv tanulmányozása alapján készített egy számítógépes szimulációt egy új autóról az Assetto Corsa című videójátékhoz, így mozgás közben is látható, hogy a megváltozó méretek ellenére az új autók továbbra is arányosak, és valóban nagyon agresszív megjelenésűek lesznek. Az videón a barcelonai pálya látható, ahol február végétől kétszer 4 napig tesztelnek majd a csapatok.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!