Társoldalunk:
Hírlevél

Rosberg: Hamiltont nehezebb volt legyőzni, mint Schumachert

2016.12.23. 11:53

A világbajnok kulisszatitkokat osztott meg F1-es pályafutásának fordulópontjairól és Lewis Hamiltonhoz fűződő kapcsolatáról nem sokkal azelőtt, hogy bejelentette a visszavonulását.

Derült égből villámcsapásként érkezett Nico Rosberg visszavonulásának híre. Az események annyira gyorsan történtek, hogy amikor a korábbi McLaren-szerelőből lett tévés személyiség, Marc Priestley interjút készített Rosberggel az angliai ünneplés előtt, még nem lehetett tudni, hogy a bajnok szögre akasztja a sisakját, a YouTube videó vágásakor viszont a döntés már nem volt titok többé.

Priestley és külsős érdeklődők, például a riporter kisfia vagy a Mercedes-gyárban dolgozó munkatársak nem sokkal a győzelem után kérdezték a német pilótát az élményeiről, köztük az F1-es pályafutását meghatározó pillanatokról.

Schumacher mellett Rosbergre eleinte nem figyeltek oda, de megküzdött a tiszteletértForrás: AFP/Saeed Khan

„(Michael) Schumacher legyőzése mindenképpen az volt. Ha őt nem vertem volna meg, ma nem lennék itt – mondta egy Mercedes-Benz terepjáró volánja mögött, de tagadta, hogy a korábbi hétszeres világbajnok volt a legnagyobb riválisa. – Nem, nem. A Forma-1-ben Lewis (Hamilton) volt az, mert vele ez bőven túlmutatott magán a vezetésen” – vélte.

Rosberget sokáig nem tudta hova tenni az F1-es közvélemény, mert bár egyértelműen jobb volt, mint a visszatérése utáni Schumacher, igazán szinte senki sem merte kijelenteni, hogy tényleg önerőből legyőzte a hétszeres világbajnokot. Az általános közvélekedés az volt, hogy Schumacher már nem vezetett ereje teljében, de Rosberg rámutatott, hogy így is vakon hittek volt csapattársának.

Rosberg meggyőzően szerepelt a hétszeres világbajnok oldalán isForrás: AFP/Karim Sahib

„Amikor megérkeztem, az emberek jobban tisztelték őt, mint istent. Az újságírók számára én szinte láthatatlan voltam, minden figyelem rá összpontosult. Amikor stratégiai megbeszélésünk volt, még a csapat tagjai is csak rá néztek, pedig mindkettőnkről szó volt. Csak Michaelre hallgattak. Ez eleinte rosszul érintett, de feltaláltam magamat. Meg kellett küzdenem a tiszteletért a csapatban, ez most már működik, és nagyon hálás vagyok érte.”

Rosberg a bajnoki címhez vezető út másik fontos állomásaként a 2015-ös USA Nagydíjat emelte ki, ahol már jelentős hátrányban volt a tabellán Hamilton mögött, de vezette a versenyt, így elhalaszthatta volna a bajnokavatást, mégis hibázott, és átengedte a győzelmet csapattársának.

Rosberg nem tudott jó arcot vágni Hamilton harmadik bajnoki címéhez AustinbanForrás: Presse Sports/Boue Sebastien

„Egészen borzasztó volt így elveszteni a bajnokságot Lewisszal szemben. Hibáztam, megelőzött, aztán jött az a hülye pillanat a sapkákkal. Mindkét vereség nagyon nehéz volt Lewis ellen. Amikor a sportban ilyen kiélezett a küzdelem, és ilyen sokáig küzdünk, komoly nehézséget okoz feldolgozni. Csak úgy lehetséges, hogy az ember küzd, átgondolja, harcol tovább, és próbál egyre jobb lenni.”

Austin után két napot egyedül töltöttem a hotelszobában, és azon gondolkodtam, hogy mi az ördög folyik itt. Eldöntöttem, hogy ezt még egyszer nem akarom átélni, és minden átkozott lehetőségemet meg fogom ragadni, hogy ezt elkerüljem.”

Az interjú egyik mókás pillanata az volt, amikor a riporter kisfia, Rex azt kérdezte Rosbergtől, hogy Hamilton átmegy-e hozzá néha játszani. Ifjú apaként Rosberg jót derült a kérdésen, aztán próbálta lefordítani a saját jelenlegi helyzetére.

A tisztelet nem múlt elForrás: AFP/2016 Getty Images/Mark Thompson

„Ha átjönne játszani, szerintem most be sem engedném az ajtón. Na jó, csak viccelek. A múltkor például átjött egy burgerre. Szerencsém van, mert a kedves feleségem remekül főz, és Lewis ugyanabban a házban lakik, mint én, és nem túl régen átugrott egy burgerre. Nem mostanában, amióta ilyen kiélezett lett a dolog.”

Rosberg és Hamilton gyerekkoruk óta ismerik egymást, a német pilóta elmondása szerint nagyon jó barátok voltak, még együtt is nyaraltak. Amióta a Mercedesnél versenyeztek, folyamatossá váltak köztük az acsarkodások, de Rosberg szerint a kettejük viszonyának alakulása nem elkeserítő fejlemény.

Hamilton egy kamaszkori képükkel gratulált Rosberg bajnoki címéhezForrás: Lewis Hamilton / Twitter

„Teljesen érthető, mert nagy a feszültség, és a környezet is igen nehézkes. Nem lehet baráti viszonyt ápolni, hacsak az egyik fél el nem fogadja, hogy másodhegedűs legyen. Akkor lehet barátság, de csak addig, amíg az egyik beletörődik, hogy ő a második.”

A világbajnok szerint nincs oka annak, hogy egy napon ne lehetnének ismét jóban Hamiltonnal, mert „a tisztelet soha sem múlt el” közöttük. „Még a vasárnap történtek után sem, mert értem, hogy miért tette azt, amit tett. Nem számítottam rá, de szerintem ez részemről egy kicsit naiv hozzáállás volt.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!