Rosberg: Hamiltont nehezebb volt legyőzni, mint Schumachert

Forma-1, Michael Schumacher, Nico Rosberg, Mercedes AMG Petronas, 2011
Mercedes driver Michael Schumacher (L) of Germany and his teammate and compatriot Nico Rosberg (R) wave during a meet the fans session ahead of the Formula One Malaysian Grand Prix in Kuala Lumpur on April 6, 2011. AFP PHOTO/ Saeed Khan / AFP PHOTO / SAEED KHAN
Vágólapra másolva!
A világbajnok kulisszatitkokat osztott meg F1-es pályafutásának fordulópontjairól és Lewis Hamiltonhoz fűződő kapcsolatáról nem sokkal azelőtt, hogy bejelentette a visszavonulását.

Derült égből villámcsapásként érkezett Nico Rosberg visszavonulásának híre. Az események annyira gyorsan történtek, hogy amikor a korábbi McLaren-szerelőből lett tévés személyiség, Marc Priestley interjút készített Rosberggel az angliai ünneplés előtt, még nem lehetett tudni, hogy a bajnok szögre akasztja a sisakját, a YouTube videó vágásakor viszont a döntés már nem volt titok többé.

Priestley és külsős érdeklődők, például a riporter kisfia vagy a Mercedes-gyárban dolgozó munkatársak nem sokkal a győzelem után kérdezték a német pilótát az élményeiről, köztük az F1-es pályafutását meghatározó pillanatokról.

Schumacher mellett Rosbergre eleinte nem figyeltek oda, de megküzdött a tiszteletért Forrás: AFP/Saeed Khan

„(Michael) Schumacher legyőzése mindenképpen az volt. Ha őt nem vertem volna meg, ma nem lennék itt – mondta egy Mercedes-Benz terepjáró volánja mögött, de tagadta, hogy a korábbi hétszeres világbajnok volt a legnagyobb riválisa. – Nem, nem. A Forma-1-ben Lewis (Hamilton) volt az, mert vele ez bőven túlmutatott magán a vezetésen” – vélte.

Rosberget sokáig nem tudta hova tenni az F1-es közvélemény,

mert bár egyértelműen jobb volt, mint a visszatérése utáni Schumacher, igazán szinte senki sem merte kijelenteni, hogy tényleg önerőből legyőzte a hétszeres világbajnokot. Az általános közvélekedés az volt, hogy Schumacher már nem vezetett ereje teljében, de Rosberg rámutatott, hogy így is vakon hittek volt csapattársának.

Rosberg meggyőzően szerepelt a hétszeres világbajnok oldalán is Forrás: AFP/Karim Sahib

„Amikor megérkeztem, az emberek jobban tisztelték őt, mint istent. Az újságírók számára én szinte láthatatlan voltam, minden figyelem rá összpontosult. Amikor stratégiai megbeszélésünk volt, még a csapat tagjai is csak rá néztek, pedig mindkettőnkről szó volt. Csak Michaelre hallgattak. Ez eleinte rosszul érintett, de feltaláltam magamat.

Rosberg a bajnoki címhez vezető út másik fontos állomásaként a 2015-ös USA Nagydíjat emelte ki, ahol már jelentős hátrányban volt a tabellán Hamilton mögött, de vezette a versenyt, így elhalaszthatta volna a bajnokavatást, mégis hibázott, és átengedte a győzelmet csapattársának.

Rosberg nem tudott jó arcot vágni Hamilton harmadik bajnoki címéhez Austinban Forrás: Presse Sports/Boue Sebastien

„Egészen borzasztó volt így elveszteni a bajnokságot Lewisszal szemben. Hibáztam, megelőzött, aztán jött az a hülye pillanat a sapkákkal. Mindkét vereség nagyon nehéz volt Lewis ellen. Amikor a sportban ilyen kiélezett a küzdelem, és ilyen sokáig küzdünk, komoly nehézséget okoz feldolgozni. Csak úgy lehetséges, hogy az ember küzd, átgondolja, harcol tovább, és próbál egyre jobb lenni.”

Az interjú egyik mókás pillanata az volt, amikor a riporter kisfia, Rex azt kérdezte Rosbergtől, hogy Hamilton átmegy-e hozzá néha játszani. Ifjú apaként Rosberg jót derült a kérdésen, aztán próbálta lefordítani a saját jelenlegi helyzetére.

A tisztelet nem múlt el Forrás: AFP/2016 Getty Images/Mark Thompson

„Ha átjönne játszani, szerintem most be sem engedném az ajtón. Na jó, csak viccelek. A múltkor például átjött egy burgerre. Szerencsém van, mert a kedves feleségem remekül főz, és Lewis ugyanabban a házban lakik, mint én, és nem túl régen átugrott egy burgerre. Nem mostanában, amióta ilyen kiélezett lett a dolog.”

Rosberg és Hamilton gyerekkoruk óta ismerik egymást,

a német pilóta elmondása szerint nagyon jó barátok voltak, még együtt is nyaraltak. Amióta a Mercedesnél versenyeztek, folyamatossá váltak köztük az acsarkodások, de Rosberg szerint a kettejük viszonyának alakulása nem elkeserítő fejlemény.

Hamilton egy kamaszkori képükkel gratulált Rosberg bajnoki címéhez Forrás: Lewis Hamilton / Twitter

„Teljesen érthető, mert nagy a feszültség, és a környezet is igen nehézkes. Nem lehet baráti viszonyt ápolni, hacsak az egyik fél el nem fogadja, hogy másodhegedűs legyen. Akkor lehet barátság, de csak addig, amíg az egyik beletörődik, hogy ő a második.”

A világbajnok szerint nincs oka annak, hogy egy napon ne lehetnének ismét jóban Hamiltonnal,

mert „a tisztelet soha sem múlt el” közöttük. „Még a vasárnap történtek után sem, mert értem, hogy miért tette azt, amit tett. Nem számítottam rá, de szerintem ez részemről egy kicsit naiv hozzáállás volt.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!