Vágólapra másolva!
Legutóbbi nyilatkozatával felerősítheti a találgatásokat a Mercedeshez szerződéséről: azt mondta, nem lenne kifogása az ellen, hogy újra egy csapatban versenyezzen Hamiltonnal, és a McLarennek is üzent burkoltan.

Nico Rosberg visszavonulása óta megy a susmus, hogy Fernando Alonso szemet vetett a Mercedesnél felszabaduló helyre, mivel pályafutása végéhez közeledve már nem sok esélye maradt újabb vb-címet szerezni, és nem biztos, hogy a McLaren kínálja ehhez a legjobb feltételeket.

A mezőnyt az utóbbi három évben uraló istálló vezetője, Toto Wolff elismerte, hogy megpróbálhatják elrabolni a kétszeres világbajnokot a jelenlegi munkaadójától, és a spanyol is olajat önthetett a tűzre azzal, hogy elmondta: nem lenne ellenére, ha újra Lewis Hamilton lenne a csapattársa.

Hamilton és Alonso a McLarennél egy évig voltak csapattársak Forrás: AFP

"2007-ben nem Hamilton miatt hagytam el a McLarent - nyilatkozta az AS-nek. - Először azt mondták nekem, Kimi Räikkönen lesz a csapattársam, de ő a Ferrarihoz ment. Utána azt mondták, (Juan-Pablo) Montoya lesz, majd azt, hogy Pedro de la Rosa. Végül néhány hónappal a szezon kezdete előtt feltűnt Hamilton, és azt gondoltam, rendben van."

"Meglepetést okozott, mert nagyon erősen teljesített. Sajnos a csapatnak nem volt könnyű kezelnie a helyzetet, amit ez okozott. Hasonló politikai szempontok is felmerültek, mint jelenleg (Max) Verstappen esetében – akkoriban Hamilton jelképezte a friss lendületet. Ennek következtében a konstruktőri és a versenyzői vb-címet is elvesztettük, mert rosszul kezeltük a helyzetet."

Bár a két csapattárs viszonya a szezon közben durván elmérgesedett, ami a hungaroringi időmérőn csúcsosodott ki, a spanyol pilóta korábban már utalt rá, hogy valójában nem Hamiltonnal volt baja, hanem a McLaren menedzsmentjével, amiért címvédőként nem részesítették ehhez méltó bánásmódban. Az AS-nek azt is hozzátette, hogy 2007-re jelentősen megváltoztak a Bridgestone gumik jellemzői, az újonc Hamilton pedig vele ellentétben nem kényszerült a vezetési stílusának megváltoztatására, ami segített neki.

Alonso többször hűséget fogadott a győzelemre évek óta esélytelen McLarennek, mivel állítása szerint hisz benne, hogy a Honda-projekt előbb-utóbb sikert hoz, és egyelőre a wokingiak sem aggódnak az elvesztése miatt.

A kétszeres világbajnok ugyanakkor ismét egyfajta ultimátumot fogalmazott meg feléjük.

"Szükségem van rá, hogy olyan csapatnál vezessek, amely mindent belead, és ebből én is minél többet kihozhatok. Ha nem képesek megbirkózni a teherrel, inkább máshol keresek motivációt. Azért versenyzek, hogy élvezzem is, és közben száz százalékot nyújtsak - mondta. - Amennyiben egy istálló nem hozza azt, amit elvárok tőle, és van rá lehetőségem, akkor váltok, ahogy mindig is tettem."

A McLaren javult az idén 2015-höz képest: a konstruktőri tabella 9. helyéről előreléptek a 6.-ra, és közel megháromszorozták a pontjaik számát egy év alatt. A dobogót azonban még így sem tudták megközelíteni egyik futamon sem.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!