Társoldalunk:
Hírlevél

Csodálatos szezonja után még rengeteget fejlődhet a Haas

2016.11.29. 12:46

Romain Grosjean úgy véli, nagyobbat léphetnek előre más csapatoknál. A gumik kímélésében mindenképp hatékonyabbá kell tenniük az autót.

A Sauber 1993-as színpadra lépése óta nem mutatkozott be olyan eredményesen vadonatúj csapat a Forma-1-ben, mint az idén a Haas. Az amerikai istálló 29 ponttal a konstruktőri tabella 8. helyén fejezte be első idényét, megelőzve a Renault gyári csapatát, valamint a rutinosabb Saubert is.

A Haas összes pontját szállító Romain Grosjean elismerte, hogy voltak csúcs- és mélypontjaik, de szerinte összességében "csodálatos" szezont zártak.

Mindenkit megleptünk, beleértve magunkat is"

- mondta a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj után. Szerinte ez még csak a kezdet. "Úgy gondolom, a többi csapat szinte elérte a plafonját, mi viszont még sokkal többet fejlődhetünk, és büszkévé tehetjük Amerikát."

A Haas még magát is meglepte Grosjean szerintForrás: AFP/Ben Stansall

Jövőre alaposan átszerkesztett technikai előírások lépnek érvénybe, de Grosjean a "nagy kihívás" ellenére optimista. A Haasnál attól tartanak, nem biztos, hogy a fejlesztési versenyben tartani tudják a tempót a gazdagabb istállókkal, ám a francia versenyző továbbra is hiszi, hogy előrébb verekedhetik magukat a rangsorban.

"Ismeretek nélkül kezdtük az idei évet, mostanra viszont tapasztalatot gyűjtöttünk 21 versenyről. Ez segíteni fog jövőre, így magabiztos vagyok, hogy jobban teljesíthetünk, mint az idén" - nyilatkozta.

Aki hallgatta a rádióforgalmat a nagydíjakon, tudhatja, hogy Grosjean sokat mérgelődött a fékek miatt. Ezen a téren biztos szeretne javulást, és azt mondja,

a 2017-es autónak a gumikkal is kíméletesebben kell bánnia, mint az ideinek.

"Sok szempontból javulhatunk a télen - állítja. - Minden a gumikra épül. Egyértelmű, hogy egyes körökben lenyűgöző tempót ment az autó, és nagyon jónak éreztem, amíg működtek a gumik. Néhány körrel később azonban kezdtek szétesni, és minden nehezebb lett. Ezzel mindenképpen foglalkoznunk kell."

Miután Esteban Gutiérrez további szolgálataira nem tartott igényt a Haas, jövőre Kevin Magnussen lesz Grosjean csapattársa.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!