Red Bull: Rosberg és a Mercedes naiv volt

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, Nico Rosberg
Mercedes AMG Petronas F1 Team's German driver Nico Rosberg celebrates at the end of the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at the Yas Marina circuit on November 27, 2016. Nico Rosberg won his maiden Formula One world title by securing second place behind his Mercedes arch-rival Lewis Hamilton in the Abu Dhabi Grand Prix. / AFP PHOTO / MOHAMMED AL-SHAIKH
Vágólapra másolva!
Nico Rosberg azt állítja, hogy nem számított Lewis Hamilton visszatartós taktikájára, de nem haragszik rá. A Red Bullt irányító Christian Horner szerint egyértelmű volt, hogy a brit ezt fogja tenni.

Az immár Forma-1-es világbajnok Nico Rosberg azt állította az idényzáró Abu-dzabi Nagydíj után, hogy nem számított csapattársa szándékosan lassú tempójára. Lewis Hamilton azonban mégis ehhez a taktikához nyúlt, hátha így bevarázsolhat két autót Rosberg elé, mivel a győzelem önmagában nem lett volna elég neki a vb-címhez.

- ismerte el Rosberg. - De ez nem volt olyasmi, amin hosszasan rágódnunk kellene."

A Mercedes többször nyomatékosan felszólította Hamiltont, hogy gyorsítson, mert a frissebb gumikon rohamozó Sebastian Vettel veszélyt jelenthet a csapat győzelmére, de a brit nem engedelmeskedett. Rosberg így is megtartotta a 2. helyet, és nem haragszik csapattársára.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh

"Megértem a csapat álláspontját, mert ragaszkodunk bizonyos dolgokhoz az év folyamán, és ezen nem változtathatunk az utolsó versenyen. Ugyanakkor megértem Lewist is, hiszen a világbajnoki cím volt a tét - nyilatkozta. - Harcolunk egymással, versenyzők vagyunk, és érthető, hogy megpróbálkozott valamivel. Spongyát rá."

A felvetést, hogy az utolsó körökben talán érdemes lett volna elengednie Vettelt, nem tartja jónak.

Ez elméletileg azért lehetett volna célravezető, hogy a Ferrari elleni csata közben ne essen a nyakára Max Verstappen, illetve Vettel akár Hamiltont is megtámadhatta volna.

"Próbáltam kapaszkodni a második pozícióba, mert ki tudja, milyen zűr lett volna, ha hátrébb csúszok? Ráadásul pont Verstappen került volna mögém, és ezt nagyon nem akartam volna a futam vége felé" - mondta Rosberg.

A friss világbajnok korábban elismerte, hogy nagyon feszült volt a versenye, szavakkal képtelen leírni, az autóban ülve mennyire. Hamiltonnal viszont nem tudott mit kezdeni, mert csak a pálya azon részén fogta vissza a tempót, ahol nehéz előzni.

Forma-1, Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Mercedes, Abu-dzabi Nagydíj Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff azt mondta, nem lepte meg őket Hamilton húzása, készültek erre – bár szombaton még úgy vélte, egyik pilótája sem fog piszkos trükköket bevetni. Sebastian Vettel a leintés után mégis ilyennek nevezte Hamilton taktikáját, a Red Bullt irányító Christian Horner – aki már előre felvetette ezt a lehetőséget – azonban másképp látja.

"A szabályok keretein belül maradt. A győzelem ma nem lett volna elég számára - mutatott rá. - Arra volt szüksége, hogy autók kerüljenek közé és Rosbergé közé, márpedig ha elhúzott volna a távolba, erre nem lett volna lehetőség. Olyan lassan vezetve nyert, amilyen lassan csak tudott."

"Ez ahhoz hasonlított, mint amikor egy focicsapat játékosai ide-oda passzolgatnak, nehogy az ellenfél megkaparintsa a labdát. Ketten maradtak állva a világbajnoki küzdelemben, és teljesen nyilvánvaló volt, hogy ezt fogja csinálni. Semmi piszkosat nem csinált, nem vétett a szabályok ellen."

"Naivitás lett volna azt hinni, hogy más lesz a hozzáállása, amikor ekkora a tét."

Az Autosport kérdésére Horner azt felelte, hogy ha a Red Bull pilótái kerültek volna hasonló szituációba, nem avatkozott volna közbe. A Mercedesnél azt állították, ők sem akartak, csak Vettel vészesen közeledett, és azért utasították Hamiltont a tempó fokozására, mert az elsődleges céljuk ugyanúgy a győzelem volt, mint máskor.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!