Vágólapra másolva!
Zak Brownt egyesek Bernie Ecclestone lehetséges utódjának tartották, de inkább a McLarent vezetné vissza a csúcsra. Hivatalosan is bejelentették, hogy ő lett az új ügyvezető igazgató.

Hétfőn hivatalossá vált, hogy az autósportban régóta tevékenykedő amerikai marketinggurut, Zak Brownt nevezték ki a McLaren Technology Group új ügyvezető igazgatójává. A hírt egy héttel az után erősítették meg, hogy a McLaren elnök-vezérigazgatóját, a vállalatot 36 éve vezető Ron Dennist évek óta zajló hatalmi harcok eredményeként lemondatták.

Zak Brown, a McLaren új vezére Forrás: Steven Tee/McLaren

A 45 éves Brown már december elején megkezdi a munkát a McLarennél, a verseny- és a marketingrészleget fogja irányítani. Az istálló szerint az amerikai szakember kinevezése "az átszervezési program fontos része", és hozzátették, az ügyvezető Jonathan Neallel közösen fogják irányítani a McLaren Technology Groupot.

A vállalatcsoport élére egyelőre nem neveztek ki új vezérigazgatót, ebbe a pozícióba még keresik a megfelelő személyt.

"Rendkívül büszke vagyok arra, hogy csatlakozhatok a McLaren Technology Grouphoz. A legnagyobb tisztelettel és csodálattal figyeltem a vállalat eddigi eredményeit, és már nagyon várom, hogy a következő fejezetnek én is részese legyek - nyilatkozta Brown. - Hosszú évekig dolgoztam együtt a McLarennel, és mindig lenyűgözött, mennyire tehetséges és eltökélt embereket alkalmaznak. Alig várom, hogy kiegészíthessem a meglévő erősségeiket, és ezekre építve sikereket érjünk el mindenben, amibe belevágunk."

Autóversenyzőből lett marketingguru

Brown korábban maga is autóversenyző volt, majd a marketing területén ért el kiemelkedő sikereket, számos F1-es istállót segített hozzá különböző szponzori szerződésekhez. 1995-ben JMI néven marketing ügynökséget alapított, amely rendkívül sikeres vállalkozássá nőtte ki magát. A JMI-t 2013-ban eladta a CSM csoportnak, ahol egészen mostanáig az igazgatótanács tagja volt. A tisztségéről az idei év elején mondott le, ekkor már felmerült, hogy az autósportban szeretne komolyabb szerepet vállalni.

Egy ideig úgy tűnt, akár arra is lehet esélye, hogy Bernie Ecclestone távozása után az egész Forma-1 vezére legyen.

A sport új tulajdonosa, a Liberty Media is szerette volna, hogy Brown az új elnök, Chase Carey mellett dolgozzon a Forma-1 felvirágoztatásán, de az üzletember végül a McLaren ajánlatát fogadta el.

Brown kinevezése a körülbelül két éve zajló hatalmi harcok végét jelentheti a McLarennél. Az elnöki posztjáról lemondatott Dennis egyébként 25 százalékos tulajdonrésze révén továbbra is az igazgatótanács tagja a McLaren Technology Groupban és a McLaren Automotive-ban, és a jövőben is segíteni szeretné a vállalatot.