Vágólapra másolva!
A győzelemre hajtson vagy a biztonságra játsszon? Ez itt a kérdés. Gondolkodni fog rajta, Hamiltonnak viszont nincs választása, mindenképpen nyernie kell.

Nico Rosberg eddig következetesen tartotta magát ahhoz, hogy versenyről versenyre vegye az akadályokat, minden hétvégén megpróbálja a lehető legjobb teljesítményt nyújtani, és közben ne rágódjon a világbajnoki esélyein. Ám a szezon utolsó fordulója, az Abu-dzabi Nagydíj előtt már muszáj lesz mérlegelnie, mert túl nagy a tét. 12 pont előnye van mercedeses csapattársához, Lewis Hamiltonhoz képest, ami azt jelenti, hogy a futamon elég lesz a 3. helyen befutnia első F1-es vb-címének megszerzéséhez, de a túlzott óvatosság is megbosszulhatja magát.

Rosberg még nem tudja, mire hajtson Abu-Dzabiban Forrás: AFP/Yuya Shino

„Még nem tudom, hogy álljak hozzá az utolsó versenyhez – ismerte el Interlagosban, ahol a kaotikus Brazil Nagydíj buktatóit elkerülve sikerült hoznia a 2. helyet Hamilton mögött. – Majd a hétvége előtti csütörtökön elárulom, mire jutottam, miután volt időm gondolkodni rajta. Tudom, hogy nehéz verseny vár rám, mint mindig. Komoly kihívás lesz, az F1-ben semmi nem egyszerű."

Hamiltonnak ilyen dilemmája nincs: ha negyedszer is világbajnok akar lenni, a győzelemre kell hajtania.

Elvben akár egy 3. hellyel is bezsebelheti a címet, ha Rosberg legfeljebb 2 pontot szerez, de erre statisztikailag kicsi az esély.

Hamilton is tudja, hogy a végzete akkor is a sors kezében van, ha mindent belead.

„Nico megtett mindent, amit meg kellett tennie. Az összes versenyt befejezte, és egyáltalán nem voltak gondjai, így én elég kellemetlen helyzetbe kerültem a szezonzáró előtt – ismerte el Hamilton. – Nem sokat számít, ha úgy vezetek, mint itt, Brazíliában, mert az idén már túl sok pontot vesztettem."

A brit versenyző, aki 52. nagydíjgyőzelmével vasárnap átvette az örökranglista 2. helyét Alain Prosttól, hozzátette, hogy büszke a Mercedes történelmi jelentőségű eredményeire. „Örülök, hogy a szerelőkkel, akikkel az év elején kezdtem együtt dolgozni, ilyen jól összecsiszolódtunk – mondta. – Most már fantasztikus munkát végeznek, elégedett vagyok a kapcsolatunkkal."

A McLaren és a Mercedes korábbi vezetője, Norbert Haug úgy véli, Rosberg mentálisan elég erős ahhoz, hogy a nyomással nem törődve Abu-Dzabiban is hozza, amit kell.

„Nico folyamatosan fejlődött, és az idén már kilenc versenyt megnyert, vagyis majdnem minden másodikat. Ez még a legjobb csapatnál is csak a képességekkel sikerülhet, pusztán szerencsével nem – nyilatkozta Haug a Sport Bildnek. – Aki éveken át képes fenntartani a koncentrációját, talpra áll a pofonok után, és a csapattársától elszenvedett vereségek ellenére vissza tud vágni, az különösen megérdemli a vb-címet."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!