Vágólapra másolva!
A cég méltatta az elnök-vezérigazgatói pozícióból eltávolított Dennis érdemeit, a Forma-1 egyik legnagyobb kiválóságának nevezték. Már keresik az utódját.

Kedd délutántól már nem Ron Dennis a McLaren Group elnöke és vezérigazgatója, miután tulajdonostársai leváltották tisztségeiből. A cégcsoport korábbi irányítója, a Forma-1 emblematikus figurája egy több éve tartó hatalmi harcba bukott bele, és január végéig, a szerződésének lejártáig úgynevezett kertészkedési szabadságon lesz (az angolok ezt a fogalmat használják arra, amikor valakit felmentenek a munkavégzés alól a szerződésének vége előtt, de máshol még nem vállalhat munkát).

A McLaren hivatalos közleményben mondott köszönetet a leköszönő vezetőnek.

- írták. - Ezalatt a csapat 17 világbajnokságot (10 versenyzőit, 7 konstruktőrit) és 158 nagydíjat nyert meg, így Ron vált a Forma-1 történetének legeredményesebb vezetőjévé. Ahogy a vállalat alapítója, Bruce McLaren, ő is a sportág legnagyobb kiválóságai közé tartozik."

Dennistől 35 év után elbúcsúzik a McLaren Forrás: DPPI media/Florent Gooden

A közleményben hozzátették: már keresik a vállalat új vezérigazgatóját, és amíg meg nem találják, a feladatokat egy bizottság keretében látják el, amelyet a tulajdonosok képviselői alkotnak. Dennis utódját "az igazgatótanács és a felsőmenedzsment szoros együttműködésében" jelölik ki.

A leköszönő elnök-vezérigazgató először 1981-ben, majd néhány év visszavonulás után 2014-ben vette át a McLaren irányítását, de távozása után is megmarad 25 százalékos részesedése a vállalatcsoportban. Közleményében megköszönte a vele dolgozó kollégáknak a közös munkát, és sajnálatát fejezte ki a búcsú miatt.

"Csalódott vagyok, amiért a TAG és a Mumtalakat, a McLaren többi fő tulajdonosa kertészkedési szabadságra kényszerített, noha a menedzsmentben felhívták a figyelmüket, hogy ennek milyen üzleti következményei lehetnek" - írta Dennis.

"Elsősorban viszont arra koncentrálok, amit felépítettem, valamint a vállalat 3500 alkalmazottjára. A McLaren érdekeinek, értékeinek védelméért, továbbá a jövőjét segítve továbbra is felhasználom, hogy jelentős részesedéssel rendelkezek mindkét cégben (a McLaren Technology Group-ban és a McLaren Automotive-ban), és mindkettő igazgatótanácsának is tagja vagyok."

A 69 éves Dennis jövőre egy új technológiai vállalkozást készül elindítani.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!