Vágólapra másolva!
Kedden leváltották a vállalatcsoport, a McLaren Group elnöki és vezérigazgatói tisztségéből. Az igazgatótanáccsal romlott meg a viszonya, és hiába próbálta meg kínai befektetőknek átjátszani a céget.

A hétvégén még csak lehetséges eseménynek tűnt Ron Dennis távozása a McLarentől, de hitelesnek bizonyultak az értesülések: kedden kiderült, hogy tényleg leváltják a cégcsoport, a McLaren Group elnöki és vezérigazgatói pozíciójából.

A 69 éves Dennis viszonya már évekkel ezelőtt megromlott a tulajdonostársaival, és azóta hatalmi harcba bonyolódott velük. Rosszul fogadták a kínai befektetők ajánlatát is, amellyel megmenthette volna a helyét a McLaren élén. Régi cégtársa, a hozzá hasonlóan 25%-os tulajdonrésszel rendelkező Mansour Ojjeh, valamint a vállalat maradék 50%-át birtokló Mumtalakat nevű bahreini cég a keddi igazgatótanácsi ülésen kierőszakolta, hogy Dennist „kertészkedni" küldjék.

Ron Dennis távozásával egy korszak ér véget a McLarennél Forrás: AFP

Bernie Ecclestone a hétvégén még azt mondta: sajnálná, ha tényleg ez a forgatókönyv valósulna meg. "Kár lenne érte, mert Ron része a Forma-1-nek. Utálnám, ha távozni látnám - nyilatkozta a spanyol Movistar csatornának. - Az igazgatótanács talán meggondolja magát, és akkor Ron maradhat."

Ez nem történt meg.

Sajtóértesülések szerint a konfliktus abból eredt, hogy a többi tulajdonos nem tartotta célravezetőnek Dennis autokratikusnak tartott vezetési stílusát,

amit közvetve ő maga is megerősített a távozásáról szóló keddi közleményben.

„A hivatkozási alapjuk teljesen hamis: ugyanolyan módszerekkel vezetem a céget, mint amilyenekkel mindig tettem. Pontosan ezáltal vált lehetővé, hogy a McLaren autóipari és technológiai céggé fejlődjön, amely húsz F1-es világbajnoki címet nyert, és évente 850 millió fontos forgalmat bonyolított le" – írta.

Dennis a tulajdonosi hányadából adódóan továbbra is a McLaren Group és a McLaren Automotive igazgatótanácsainak tagja marad, de jövőre egy új technológiai vállalkozást készül indítani.

A brit üzletember 1981-ben vette át az uralmat a McLarennél Teddy Mayertől, és 2009-ig a vezérigazgatói, illetve a csapatfőnöki tisztséget is betöltötte. A vállalatnál 2014-ben vált ismét kulcsfigurává. Bukásában az is közrejátszhat, hogy három év alatt, a Vodafone távozása óta nem talált új főszponzort a csapatnak.

Dennis nemrég a bíróságon megpróbálta kicsikarni, hogy ne küldhessék kötelező szabadságra a szerződésének januári lejártáig, de a keresetét elutasították.

A BBC szerint utódja legnagyobb eséllyel az amerikai marketingszakember, Zak Brown lehet, akit a Forma-1 jövőbeli ügyvezetőjeként is emlegetnek.

Elképzelhető, hogy Dennisszel együtt az általa kinevezett Jost Capitónak is távoznia kell, aki az F1-es istálló vezérigazgatói posztját vette át az idén – beszédes, hogy a hírek szerint ő sem utazott el a hétvégi Brazil Nagydíjra.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!