Hamilton: Őrültség volt a Red Bull stratégiája

Forma-1, Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Mercedes, Brazil Nagydíj
Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton (L) celebrates after winning the Brazilian Grand Prix ahead of title rival and Mercedes teammate Nico Rosberg (R) and Red Bull Racing's Belgian-Dutch driver Max Verstappen at the Interlagos circuit in Sao Paulo, Brazil, on November 13, 2016. / AFP PHOTO / Nelson Almeida
Vágólapra másolva!
A brit sajnálja, hogy Verstappenék elrontott taktikája Rosberg malmára hajtotta a vizet, de nagyon boldog, hogy végre Brazíliában is nyert. A vb-éllovas német nem kockáztatott a nehéz körülmények között.

Lewis Hamilton pályafutása 52. futamgyőzelmét aratta a Brazil Nagydíjon, és ezzel elintézte, hogy csak az utolsó futamhétvégén, Abu-Dzabiban dőljön el a világbajnoki cím sorsa közte és csapattársa, Nico Rosberg között. A brit a pole-pozícióból indulva végig az irányítása alatt tartotta a vizes pályán zajló futamot, és pályafutása során először Brazíliában is nyerni tudott. Ez azért fontos számára, mert gyerekkora óta szeretett volna példaképe, Ayrton Senna hazájában győzelmét aratni.

„Végre sikerült nyernem Brazíliában is, alig tudom elhinni. Emlékszem, amikor 1991-ben a tévén néztem Ayrton (Senna) itteni győzelmét, arra gondoltam, hogy egy napon én is ezt szeretném csinálni – nyilatkozta a futam végén. – Ráadásul egy esős futamot nyertem Senna hazájában, hihetetlenül boldog vagyok.”

A többször megszakított verseny rendkívül eseménydús volt néhány pilóta számára, de Hamilton végig zavartalanul haladt az élen. Elismerte, valóban

könnyebb versenye volt, mint az ellenfelei többségének.

„Nincsenek könnyű nagydíjak, de számomra ez a verseny a könnyebbek közé tartozott – mondta. – Esőben általában nehéz versenyezni, mert folyamatosan figyelnünk kell, nehogy felússzon a vízen az autónk, de ma semmilyen problémám nem volt, és egyetlen hibát sem vétettem. Amikor szükséges volt, képes voltam növelni a tempómat, minden jól alakult.”

Egyik Mercedes-pilóta sem bánkódott a Brazil Nagydíj után Forrás: AFP/Nelson Almeida

A brit szerint „hihetetlen”, hogy Rosbergnek a Brazil Nagydíjon is szerencséje volt, most a Red Bullok elrontott stratégiája kedvezett neki. Max Verstappen az egyik újraindítás után elvette a második helyet a némettől, de később pont az intenzívebb eső érkezése előtt váltott intermediate gumikra, ezért Daniel Ricciardóval együtt egy extra kiállást kellett beiktatniuk. Verstappen így is felért a dobogóra, de Rosberget már nem tudta támadni, így a német előnye csak 12 pontra csökkent a világbajnokságban. Ez azt jelenti, hogy Abu-Dzabiban már egy 3. hellyel is bebiztosítaná a világbajnoki címet.

„A Red Bull óriási hibát követett el. A versenynek csupán egyetlen olyan időszaka volt, amikor az interek voltak az ideális gumik: amikor újraindították a versenyt az első piros zászló után – magyarázta Hamilton. – Utána viszont egyre intenzívebbé vált az eső, egyetlen pillanat sem volt, amikor az intereknek kedveztek volna a körülmények. Amikor a csapattól hallottam, hogy néhányan kiálltak interekért, arra gondoltam, hogy megőrültek –

Kár érte, nem bántam volna, ha jobb döntéseket hoznak.”

Rosberg elismeri, hogy Hamilton jobb volt

Rosberg nyilvánvalóan kevésbé bánkódott a Red Bull taktikai húzása miatt. „Ők egyértelműen a győzelemre hajtottak, én nem tehettem meg, hogy hozzájuk hasonlóan kockáztassak – mondta. – Kicsit furcsa volt, mert a kiállásuk idején sejthető volt, hogy jobban elered az eső, de az én szempontomból végül szerencsés döntés volt, hogy kereket cseréltek.”

A német a győzelemért és a világbajnoki címért utazott Brazíliába, de a kaotikus versenyen a 2. hellyel sem volt elégedetlen. „Nagyon nehéz körülmények között kellett vezetnünk, folyamatosan aquaplaningtől kellett tartanunk, ezért nem tudtunk a határon autózni – magyarázta. –

Max is remekül vezetett, örülök, hogy a stratégiánknak köszönhetően végül előtte tudtam végezni. Jobb lett volna nyerni, de azért ez sem olyan rossz eredmény.”

Bár Rosberg mindig hangsúlyozta, hogy csak a soron következő futamra koncentrál, most már nem tagadhatja, hogy régóta a világbajnoki cím körül forognak a gondolatai. „Az egész szezon alatt a bajnoki címre gondoltam, hiszen minden versenyen ezért küzdök. Nagyszerű esélyekkel utazom Abu-Dzabiba, és jó lenne győzelemmel zárni az idényt, de persze ennél kevesebb is elég lenne.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!