Vágólapra másolva!
A sportfelügyelők megvizsgálták a Ferrari által benyújtott anyagot, de nem találtak érdemi bizonyítékot, amely alátámasztotta volna az istálló álláspontját. A mexikói végeredmény így nem változik.

Sebastian Vettelt a két héttel ezelőtti Mexikói Nagydíjon 10 másodperces időbüntetéssel sújtották, amiért a verseny végén túl agresszívan védekezett Daniel Ricciardo ellen, és féktávon változtatott irányt, ami egy frissen hozott szabály alapján nem megengedett. A Ferrari akkor nem fellebbezett, a Brazil Nagydíj előtt azonban jelezték, hogy "új bizonyítékokat" találtak Vettel ártatlansága mellett, és szeretnék felülvizsgáltatni az incidenst.

A Mexikói Nagydíj sportfelügyelői ezért pénteken egy telekonferencia keretein belül átnézték a Ferrari által benyújtott anyagot, hogy megvitassák, szükség van-e az ügy felülvizsgálatára. Mint kiderült, a Ferrari a GPS-adatokkal próbálta meggyőzni a sportfelügyelőket, emellett pedig azt is kifogásolták, hogy amikor a szóban forgó incidens előtt Max Verstappen csak a pályát elhagyva tudott Sebastian Vettel előtt maradni, a versenyigazgató Charlie Whiting nem utasította a hollandot a pozíciója átadására. Verstappent csak a verseny után büntették meg, pedig ha a pályán maga elé engedte volna Vettelt, a Ricciardóval való csatára sem került volna sor.

Vettelnek meg kell elégednie az 5. hellyel Forrás: AFP/2016 Getty Images/Mark Thompson

A sportfelügyelők átnézték a Ferrari anyagát, de

visszautasították a kérelmüket, és nem fogják felülvizsgálni a mexikói döntést.

Szerintük a Verstappen-incidens a vitatott ügyben nem releváns, és bár a versenyigazgatónak valóban hatalmában áll felszólítani a pilótákat a pozíciójuk átadására, erre semmilyen szabály nem kötelezi őt.

Nincs új bizonyíték

Ami a GPS-adatokat illeti, az FIA rámutatott, hogy azok a verseny alatt a csapatok és a sportfelügyelők számára is elérhetőek, ezért nem számítanak "új bizonyítéknak". Az adatok ráadásul nem mondtak ellent a sportfelügyelők által korábban vizsgált telemetriai adatoknak "és egyéb bizonyítékoknak", ezért nem indokolták a döntés megváltoztatását.

"A Nemzetközi Sportkódex 14.2-es cikkelye teljes mértékben a sportfelügyelőkre bízza annak eldöntését, hogy a benyújtott bizonyítékok tartalmaznak-e új elemeket. Írásban és szóban is megkaptuk a Ferrari beadványát, alaposan átvizsgáltuk, és a sportfelügyelők úgy döntöttek, nincs szó új elemekről" - zárta az FIA az indoklását.

A Mexikói Nagydíj 3. helyezettje így Ricciardo marad, megelőzve Verstappent és Vettelt. A Ferrarinak joga van fellebbezni a sportfelügyelők pénteki döntése ellen, de a visszautasítás után

nem valószínű, hogy tovább küzdenek az igazukért.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!