Társoldalunk:

Kínaiak vennék meg a McLarent, Dennist azonnal leválhatják

2016.11.11. 21:21

A valaha volt egyik legsikeresebb csapatfőnöknek már eddig is kérdéses volt a sorsa a csapatnál, a legújabb hírek szerint máris felmenthetik az elnöki posztjáról. Egy kínai befektetőcsoport ajánlata vezethetett ide.

Már hetekkel ezelőtt felröppentek olyan híresztelések, hogy a McLaren elnökének, Ron Dennisnek ez lehet az utolsó éve a vállalat élén, de az üggyel kapcsolatban egyik fél sem volt hajlandó nyilatkozni. A Brazil Nagydíj pénteki napján azonban a Sky Sports új információk birtokába jutott, melyekből arra lehet következtetni, hogy Dennis valóban távozhat az elnöki pozícióból, ráadásul a vártnál is korábban.

A McLaren Technology Groupban 25%-os tulajdonrésszel bíró Dennis és a többi társtulajdonos között állítólag a múlt héten robbant ki a legújabb konfliktus, amikor az elnök ismertette egy kínai befektetőcsoport ajánlatát az igazgatótanács előtt.

A kínaiak állítólag 1,65 milliárd fontot ajánlottak a McLarenért,

és Dennis nyitott volt az üzletre, a többi tulajdonos viszont ellenezte, sőt rögtön szervezni kezdték a 69 éves elnök leváltását.

Dennis állítólag két nap is felkereste a legfelsőbb bíróságot, ahol azt szerette volna elintézni, hogy a McLaren igazgatótanácsa ne küldhesse őt kötelező szabadságra a szerződésének januári lejártáig. A Sky Sports szerint azonban a kérését visszautasították, a McLaren pedig pénteken egy rendkívüli ülésre hívta össze az igazgatótanács tagjait, amelynek célja Dennis azonnali hatállyal történő leváltása.

Ron Dennis 36 év után távozhat a McLarentőlForrás: AFP/Andrej Isakovic

Dennis 1980 óta tölt be kulcsszerepet a McLarennél, irányítása alatt a csapat 10 egyéni és 8 konstruktőri világbajnoki címet nyert, és a Forma-1 történetének második legeredményesebb alakulatává nőtte ki magát. Az elmúlt négy szezonban azonban futamot sem tudtak nyerni, és egyelőre az új motorszállítójukkal, a Hondával való együttműködésük is eredménytelennek bizonyult.

Nem akarják a kínaiakat

A brit és a szintén 25%-os tulajdonrésszel bíró Mansour Ojjeh között egyre feszültebb lett a viszony, és a maradék 50%-ot birtokló bahreini cég, a Mumtalakat is Dennis ellen fordult, amikor napvilágot látott a kínaiak ajánlata. A meg nem nevezett cégcsoport egyébként vagyonkezelő bevonásával, magántőkéből vásárolná fel a csapatot. Ha az üzletet nyélbe ütnék, a kínaiak további két évre Dennist szeretnék látni a vállalat élén.

A híresztelésekkel kapcsolatban pénteken sem a McLaren, sem Dennis nem volt hajlandó nyilatkozni, Monsour Ojjeh és a Mumtalakat pedig elérhetetlennek bizonyult.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!