Vágólapra másolva!
Ezért nem tudta befejezni a versenyszimulációit a Brazil Nagydíj péntek délutáni szabadedzésén. Vettel abból merít erőt, hogy kicsik voltak a különbségek.

A Ferrari nem brillírozott a Brazil Nagydíj pénteki edzésnapján. A délutáni szabadedzést Sebastian Vettel csak a 7., Kimi Räikkönen pedig a 8. helyen zárta, és ugyanezeket a helyeket szerezték meg a napi összesítésben is, 1,1 másodperccel maradva el Lewis Hamilton délelőtti idejétől.

A hátrányuk délután is 7 tized maradt, ráadásul nem csupán a Mercedeseknél és a Red Bulloknál, hanem kivételesen a Williamseknél is lassabbak voltak.

Vettel, aki a többiekkel ellentétben az edzés végén tette meg a hosszú etapját a lágy gumikon, abból merít erőt, hogy az utóbbi két csapattól a Ferrarit mindössze 2-3 tized választotta el. „Egyetlen kör alapján mindig nehéz felmérni a helyzetet – utalt az időmérő-szimulációkra. – Nem vagyok teljesen elégedett, de a különbségek csekélyek voltak, közel kerültünk egymáshoz, és ha holnap is így marad, lesz esélyünk valamire. Még sok dolgunk van."

A Force Indiával a konstruktőri 4. helyért harcoló Williams a nyitónapon nem szokott ennyire elöl végezni, de Vettel úgy véli, a tempójuk valóságos volt. „Érdekes lesz látni, mi történik holnap – tette hozzá. – Pénteken általában eléggé le vannak maradva, mert letekerik a motort, de ma talán más programot követtek. Arra számítok, hogy közel lesznek hozzánk, úgy tűnik, az autójuk jól megy ezen a pályán."

„Ha holnap is ennyire szoros lesz az eredmény, az nekünk jó hír, mert talán tehetünk valamit."

Räikkönen programjának a túlmelegedő fék vetett véget Forrás: AFP/2016 Getty Images/Mark Thompson

Räikkönennek nem volt szerencséje, délután ugyanis meg kellett szakítania az első hosszú etapját az egyik fék túlmelegedése miatt, és utána vissza sem tudott térni a pályára. Emiatt csak 24 kört tett meg, míg Vettel 45-öt.

– mondta. – Nagy pech, de ez van."

Ilyesmi nem először fordul elő: Fernando Alonso például emiatt esett ki a tavalyi Spanyol Nagydíjról. A szezon elején az FIA pont ezért akarta megtiltani, hogy a versenyzők bárhol és bármikor kidobhassák az autójukból a letépett fóliákat.

Räikkönen ellen ráadásul vizsgálatot is indítottak a sportfelügyelők, mert a délutáni edzésen Carlos Sainz előtt a pályán kívülről hirtelen átvágva hajtott be a bokszba, miután pár kanyarral korábban a Toro Rosso versenyzője elment mellette. Emiatt végül egyiküket sem büntették meg, a vizsgálat szerint ugyanis a helyzetet egy félreértés idézte elő: a 9-es kanyarnál mindketten egyszerre hagyták félbe gyors körüket, és utána nem értették, a másik mire készül.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!