Társoldalunk:
Hírlevél

Brawn inkább Ecclestone-nak dolgozna, mint az utódja lenne

2016.11.10. 12:38

A Forma-1-be visszatérés felé kacsintgató Ross Brawn úgy véli, Ecclestone-t nem lehet egyetlen személlyel pótolni, ugyanakkor szívesen dolgozna vele.

Néhány, nyilvánosságtól távol töltött év után az utóbbi hetekben egyre többet hallani Ross Brawnról. A Mercedestől 2013 végén elbúcsúzó mérnökről azt suttogják, hogy hamarosan szerepet kaphat a Forma-1 irányításában – ismerve a személyiségét, valamilyen sportszakmai, nem pedig egy politikai tisztség állna neki jól.

Már az is felmerült, hogy az F1 ügyvezető igazgatójaként ő lehet Bernie Ecclestone utódja. Erről a spekulációról azt mondta a Sky Sportsnak adott interjújában, hogy téves, ugyanakkor "örömét lelné benne, ha segíthetne fejleszteni a Forma-1-et." Az amerikai marketingguru, Zak Brown mellé például szívesen visszatérne. "Érdekelne a feladat, de előtte rengeteg dolgot el kellene rendezni" - nyilatkozta Brawn.

Bernie nem halhatatlan, ahogy egyikünk sem az. Eljön az idő, amikor le kell tennie a lantot.

Különleges személy, ő hozta létre a nagy részét annak, amink most van, és Bernie-t sohasem lehet majd teljesen pótolni. Tulajdonképpen szórakoztató és érdekes lenne neki dolgozni."

Brawn "terápiának" is szánta a könyve megírásátForrás: Pirelli

Az interjúban Michael Schumacherről és Lewis Hamiltonról is kérdezték. A hétszeres világbajnokot "korának legteljesebb versenyzőjének" nevezte. "Mesés tehetséggel volt megáldva, ezt jól tudta használni, és megfelelő intelligenciával, elszántsággal is rendelkezett. No meg persze imádott vezetni is."

Michael mindig nagyon őszinte volt, nem szeretett szórakozni és játszadozni.

Én ugyanilyen vagyok. Amikor nézeteltérésünk volt, összecsaptunk, aztán tisztáztuk a helyzetet. Közel álltunk egymáshoz, és állunk még most is..."

Hamilton kapcsán azt elevenítette fel, hogyan tudta meggyőzni a Mercedeshez szerződésről. "Lassan építkeztünk Lewisnál. Először kifejtettük neki a terveinket, hogy mire készülünk. Az édesanyja házában volt egy fontos találkozónk, ami nagyon szórakoztató és gyümölcsöző volt: Lewis kezdte megérteni, mit akarunk elérni, s hogy ezt miért nem sikerült addig" - mondta Brawn.

"Rájött, hogy milyen fontos szerepe lesz a motorszállítónak az új (2014-től kezdődő) szabályrendszerben. Ezután következtek a szükségszerű üzleti ügyek, hogy megállapodjunk abban az összegben, amit a Mercedes megengedhet magának, és amiről Lewis is úgy érzi, jár neki."

Az elismert szakember 2010 és 2013 közt irányította a Mercedes istállóját. Nem kifejezetten jó hangulatban távozott, amint azt nemrég megjelent önéletrajzi könyvében kifejtette, bár utólag hangsúlyozta, hogy a Toto Wolfról és Niki Laudáról tett kijelentéseit kiragadták a szövegkörnyezetből.

A Sky Sportsnak a távozásáról is beszélt az interjúban. "Frusztrált voltam, ugyanakkor meg is könnyebbültem, mert nem éreztem kellemesen magam a kialakult környezetben" - ismerte el.

A könyv megírása egyfajta terápia volt.

Számos nehéz döntést hoztam meg a pályafutásom során, és igyekszem emelt fővel viselni őket. Az viszont kicsit erős volt, hogy a McLarentől kellett megtudnom telefonon, hogy a Mercedes elszipkázta az egyik szakemberét (Paddy Lowe-ot)" - vallotta be Brawn.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!