A Ferrari kéri Vettel büntetésének felülvizsgálatát

Forma-1, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Mexikói Nagydíj
Scuderia Ferrari's German driver Sebastian Vettel (C)celebrates his third place in the podium next to Mercedes AMG Petronas F1 Team British driver Lewis Hamilton (R) and German driver Nico Rosberg (L) at the end of the Formula One Mexico Grand Prix, at the Hermanos Rodriguez circuit in Mexico City on October 30, 2016. Lewis Hamilton kept his world championship hopes alive with victory in the Mexican Grand Prix, Mercedes team-mate Nico Rosberg edged closer to the crown with a second-place finish. Sebastian Vettel, in a Ferrari, was third. / AFP PHOTO / YURI CORTEZ
Vágólapra másolva!
Szerintük új adalékokra derült fény, amióta a versenyzőjük idejéhez a Mexikói Nagydíj után hozzáadtak 10 másodpercet, mert az egyik féktávon irányt váltva védekezett Daniel Ricciardo ellen.

A Ferrari csaknem két héttel a történtek után felülvizsgálati kérelemmel fordult az FIA-hoz Sebastian Vettel mexikói büntetésének ügyében. A német versenyző eredetileg a 4. helyen ért célba a Mexikói Nagydíjon, de aztán felállhatott a dobogóra, mert az előtte végző Max Verstappent megbüntették egy kanyar levágása miatt. Vettelt utóbb mégis csupán az 5. helyen rangsorolták, a sportfelügyelők ítélete szerint ugyanis Daniel Ricciardo ellen a 70. körben védekezve irányt váltott a 4-es kanyar féktávján, pedig az ilyen manővereket éppen az előző futamhétvégétől, az USA Nagydíjtól kezdve tiltották be.

Beadványában a Ferrari megjegyzi, hogy ez volt az első eset, amikor a Sportszabályzat 27.5-ös cikkelyének új értelmezését érvényesítették, és azt írja, a csapat szerint

A Ferrari az új adalékokról nem szolgált bővebb felvilágosítással, de a hivatkozott paragrafus valóban előírja, hogy új bizonyítékok esetén a döntést meghozó, vagy az FIA által kijelölt sportfelügyelőknek ismét ülésezniük kell, és meg kell hallgatniuk az ügyben érintett feleket.

Vettel nem sokáig örülhetett a mexikói dobogós helynek Forrás: AFP/Yuri Cortez

A csapat „tisztában van vele, hogy a világbajnoki eredmény semmiképpen nem fog változni a felülvizsgálat miatt. Mivel azonban a jövőre vonatkozóan fontos precedensről van szó, a szabályértelmezés későbbi alkalmazásának egyértelműsége érdekében a Scuderia Ferrari meggyőződése szerint a sportfelügyelőknek felül kell vizsgálniuk az ítéletet."

A Forma-1-ben szokatlannak számít, hogy egy vétkesnek talált fél ennyi idővel az eset után próbáljon jogorvoslattal élni, ezért a Ferrarinak erre nyomós oka lehet.

A Brazil Nagydíj hivatalos csütörtöki sajtótájékoztatóján, amit általában hat pilóta részvételével rendeznek, ezúttal kivételesen hivatalos volt a versenyigazgató, Charlie Whiting is, hogy megmagyarázza a Mexikóban született, sokak által vitatott sportfelügyelői ítéleteket. Vettel, aki szintén ott ült az asztalnál, kijelentette, hogy még mindig nem ért egyet a büntetésével.

– mondta, pont Ricciardo mellett ülve. – Utána pedig hagytam elég helyet Danielnek, és a féktáv nagy részében egyenes vonalban haladtam tovább. Daniel csak azért fékezte el magát olyan csúnyán, mert a pálya belső ívén nem volt jó a tapadás. Erről mindannyian tudtunk. A versenyzők több kanyarnál is rendszeresen elfékezték magukat, ha letértek az ideális ívről. Ezért az eset vészesebbnek tűnt, mint amilyen valójában volt. Nem hiszem, hogy Daniel bármikor veszélyben forgott, de ez van, el kell fogadnom az ítéletet."

Whiting ennek ellenére azzal magyarázta a büntetést – amit egyébként nem ő osztott ki, ő ugyanis nem tagja az ítéleteket hozó sportfelügyelői testületnek –, hogy az új szabályértelmezésben „három kritérium van: az egyik félnek abnormális irányváltást kell végrehajtania, és ezzel veszélyeztetnie kell a másik felet, akinek emiatt elkerülő manőverre kell kényszerülnie." Whiting szerint a Vettel-Ricciardo esetben mindhárom feltétel teljesült, ezért jogos volt, hogy a német versenyző idejéhez hozzáadtak 10 másodpercet.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!