Vágólapra másolva!
Kiszámoltuk, milyen konstellációk kedveznek Lewis Hamiltonnak, illetve Nico Rosbergnek a Brazil Nagydíjon. Az utóbbinak a győzelem már mindenképpen elég, de nem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy bebiztosítsa első világbajnoki címét.

Nico Rosbergnek még soha nem volt ekkora esélye a világbajnoki győzelemre. A 2016-os szezon utolsó előtti fordulójához, a Brazil Nagydíjhoz közeledve 19 pont az előnye csapattársával, Lewis Hamiltonnal szemben, aki az előző két futamot, az austinit és a mexikóvárosit megnyerte, de akkor sem feltétlenül vághatja majd zsebre negyedik vb-címét, ha megnyeri a hátralévő kettőt is.

Rosbergnek ugyanis egy 2. és egy 3. hely is elég ahhoz, hogy pályafutása során először ő végezzen az F1-es összetett élén.

Magyarán elég a kivárásra játszania, és bár egyesek szerint ösztönösen már régen ezt teszi, ő maga azt állítja, minden egyes versenyen a győzelemre hajt. Ráadásul többé a 2. helyben sem lehet biztos, mert mint Austinban bebizonyosodott, a Red Bull kellően megerősödött ahhoz, hogy beleszólhasson a Mercedesek párharcába. Ez Rosberg számára katasztrofális következményekkel járhat – az USA Nagydíjon is össze kellett szednie magát, hogy az időmérő hajrájában megelőzze a Red Bullokat, és a versenyen maga mögött tartsa Max Verstappent. Arról nem beszélve, hogy Interlagos a történelmi tapasztalatok szerint gyakran hoz kaotikus küzdelmet és ennek megfelelően váratlan eredményt.

Rosberg és Hamilton párharca könnyen elhúzódhat az idényzáróig is Forrás: AFP/Yuya Shino

A 19 pontos előny ugyanakkor, noha egy műszaki hiba esetén egy csapásra eltűnhet, viszonylag kényelmesnek számít. Az alábbi táblázatban feltüntettük, hogy mikor nyeri meg Rosberg világbajnokságot már Brazíliában: az oszlopok az ő helyezését, a sorok pedig Hamiltonét jelölik a versenyen, az egyes rubrikákban a futam után kettejük között kialakuló pontkülönbség szerepel (pozitív érték esetén Rosberg, negatív esetén Hamilton fog vezetni az összetettben).

A világoskék háttér jelenti azt, hogy Rosberg bezsebeli a vb-címet, a piros háttér azt, hogy nem.

Ha például ő a 2., Hamilton pedig az 5. helyen ér célba, a különbség 27 pontra nő, ami már behozhatatlan az idényzáró Abu-Dzabi Nagydíjon.

A lehetséges pontkülönbségek Rosberg és Hamilton között a Brazil Nagydíj után Forrás: Origo

Szóban is kifejtve Rosberg már Brazíliában világbajnok lesz, ha

- ő nyeri a versenyt,
- ő 2., Hamilton legfeljebb 4.,
- ő 3., Hamilton legfeljebb 6.,
- ő 4., Hamilton legfeljebb 8.,
- ő 5., Hamilton legfeljebb 9.,
- ő 6., Hamilton legfeljebb 10.

Míg Hamilton életben tartja a világbajnoki reményeit, ha

- ő nyeri a versenyt,
- ő 2., Rosberg legfeljebb 3.,
- ő 3., Rosberg legfeljebb 2.,
- ő 4. vagy 5., Rosberg legfeljebb 3.,
- ő 6. vagy 7., Rosberg legfeljebb 4.,
- ő 8., Rosberg legfeljebb 5.,
- ő 9., Rosberg legfeljebb 6.,
- ő 10., vagy nem szerez pontot, Rosberg pedig legfeljebb 7.

A világbajnokság vége akár iszonyúan szoros is lehet. Amennyiben a Brazil Nagydíjat követően éppen 25 pontos különbség alakul ki (erre a táblázatban öt lehetőséget is látunk), több eset lehetséges. Ha ez azért áll elő, mert Rosberg a 2., Hamilton pedig a 4. helyen végez Interlagosban, a vb eldőlt. Ugyanis hiába nyer a brit Abu-Dzabiban, miközben a csapattársa nem szerez pontot, végül ugyanannyi pontja és ugyanannyi (9) győzelme is lesz, mint Rosbergnek, vagyis a szabályok szerint a 2. helyek száma fog dönteni közöttük – abból pedig a németnek lesz eggyel több (most 3-3 van mindkettejüknek).

A másik négy esetben viszont Hamiltonnak még a 25 pontos különbség mellett is marad matematikai esélye a vb-címre. Ehhez egyrészt nyilván az kell, hogy Abu-Dzabiban ő nyerjen, Rosberg pedig ne szerezzen pontot, amikor is pontegyenlőség alakulna ki közöttük azonos számú győzelem és 2. hely mellett. Vagyis ekkor a 3. helyek száma döntene, amiből Rosbergnek 2 lesz, Hamiltonnak viszont 4.

Talán mondanunk sem kell, hogy ez lenne minden idők legszorosabb világbajnoki eredménye.

A valószínűtlen forgatókönyv akkor kelne életre, ha Brazíliában

- Rosberg 4. lenne, Hamilton 7.,
- Rosberg 5. lenne, Hamilton 8.,
- Rosberg 6. lenne, Hamilton 9., vagy
- Rosberg 7. lenne, Hamilton nem szerezne pontot,

Abu-Dzabiban pedig Hamilton nyerne, és Rosberg zárna pont nélkül. Minderre természetesen kicsi az esély, de nem zárható ki teljesen.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!