Társoldalunk:

Kivizsgálják, törvényes-e az F1 tulajdonosváltása

2016.11.08. 12:22

A brit versenyhivatal hétfőn bejelentette, vizsgálat indul az F1 új tulajdonosával, a Liberty Mediával kapcsolatban, hogy megbizonyosodjanak arról, az adásvétel nem sérti a kartellellenes törvényeket.

A Liberty Media Corporation szeptemberben jelentette be, hogy felvásárolja az Forma-1-et működtető Delta Topco részvényeinek 100%-át, és ezzel a sportág új tulajdonosa lesz. Az amerikai médiavállalat a részvények 18,7%-át már meg is szerezte, a teljes adásvétel várhatóan 2017 első negyedévében fog befejeződni.

A Liberty Media már szeptemberben hangsúlyozta, hogy a tulajdonosváltás csak akkor válhat teljessé, ha bizonyos országok versenyhivatala is jóváhagyja azt.  

A brit verseny- és piacfelügyeleti hatóság, a CMA pedig hétfőn be is jelentette, hogy vizsgálatot indít az F1 eladásának ügyében, mert meg akarnak bizonyosodni arról, hogy az üzlet nem sérti a versenyjogot és a kartellellenes törvényeket. Akik gyanítják, hogy a tulajdonosváltás egyes részletei törvénybe ütköznek, november 21-ig nyújthatnak be panaszt a CMA-nál.

A Forma-1 tulajdonosváltása egyelőre nem véglegesForrás: DPPI/Frederic Le Floc H

A hatóság elsősorban azt vizsgálja, hogy a tranzakció nem sérti-e a vállalkozások egyesülésére és felvásárlására vonatkozó, 2002-ben jóváhagyott szabályozást, és ez nem vezet-e a verseny jelentős csökkenéséhez az Egyesült Királyság bármely piacán.

Egyelőre csupán egy előzetes vizsgálatról van szó, a CMA a megszerzett információk birtokában január 5-ig dönt arról, hogy komolyabban is foglalkozni kell-e az üggyel. Szeptember végén egyébként az is felmerült, hogy az EU versenyjogi hivatala is vizsgálatot indíthat az F1 eladásával kapcsolatban, ugyanis a sportban 1%-os tulajdonrésszel bíró FIA is hasznot húzhat az eladásból, ami felveti az összeférhetetlenség gyanúját, hiszen a szövetség egyben a sorozat felügyeleti szerveként is működik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!