Vágólapra másolva!
Jövőre lesz 40 éves az ikonikus F1-es csapat, ennek tiszteletére az FW40 kódjelet adják az autójuknak, ugorva egyet a számozásban.

A Williams csapat 40 éves lesz 2017-ben, aminek tiszteletére a legendás istálló számos rendezvénnyel készül a következő hónapokban. "Negyven év alatt sok minden megváltozott a Forma-1-ben, de valami változatlan maradt: az autósport iránti szenvedélyünk - mondta Claire Williams csapatfőnök-helyettes, az alapító lánya. - A versenyzés a vérünkben van, belénk van oltva már 1977 óta."

Alan Jones a Williamsszel az 1978-as USA Nagydíjon Forrás: Williams

Frank Williamsnek nem a mostani, 1977 óta létező az első F1-es csapata, de a korábbi próbálkozásaival nem tudta tartósan megvetni a lábát a világbajnokságban. Az F1-es család reméli, hogy a kerek évfordulót nem árnyékolják be rossz hírek, ugyanis a kerekesszékhez kötött alapító hetek óta súlyos betegséggel küzd.

Az alakulat legsikeresebb időszaka 1986 és 1997 közé tehető, ekkor több szezont is uraltak.

A Williams versenyzői hét egyéni világbajnoki címet szereztek, a csapat kilencszer végzett a konstruktőri tabella élén. Jövőre azonban egy kevésbé örömteli évfordulóra is készülniük kell: éppen húsz éve lesz, hogy utoljára megnyerték a vb-t, ez Jacques Villeneuve óta egy pilótájuknak sem jött össze.

A 40 éves jubileum az új autójuk kódjelén is tetten érhető lesz: az évtizedek óta tartó hagyomány alapján az FW39 jönne a sorban, a 2017-es modelljük mégis inkább az FW40 nevet fogja kapni. A kasztnik sorszámozása még 1975-ben kezdődött Frank Williams előző csapatánál, de az FW rövidítés mögé nem minden évben biggyesztettek eggyel nagyobb számot; előfordult, hogy szimplán egy B betűvel utaltak a korábbi autó továbbfejlesztésére.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!