Társoldalunk:
Hírlevél

Vettel bocsánatkérő leveleket írt, megúszta a káromkodást

2016.11.02. 10:11

Jean Todt elfogadta az F1 versenyigazgatóját szidalmazó Sebastian Vettel önkéntes bocsánatkéréseit, de a szövetség közleménye leszögezte, hogy a jövőben nem tolerálják a hasonló megnyilvánulásokat.

Keményen szidalmazta az FIA versenyigazgatóját, Charlie Whitingot a Ferrari F1-es pilótája, Sebastian Vettel a múlt vasárnap rendezett Mexikói Nagydíjon. A német versenyző a csapatrádión kelt ki magából, mert úgy érezte, hogy Max Verstappen szabálytalanul védekezett ellene, de a sportfelügyelők nem büntették meg azonnal, ezért a csapattársa, Daniel Ricciardo is fel tudott zárkózni a Ferrarihoz, és meg tudta támadni. „Tudjátok mit? Itt az üzenet Charlie-nak: b*aszódj meg! De tényleg, b*szódj meg!”

Vettel a leintés után azonnal felkereste Whitingot, és személyesen bocsánatot kért tőle, az FIA azonban vizsgálatot indított a káromkodása miatt, amelyet utólag bejátszottak a tévéközvetítésbe is. Bár a Red Bull azért lobbizott, hogy büntessék meg egykori pilótáját, mert „sértegette a bírót”, Jean Todt, az FIA elnöke végül megkegyelmezett neki azon az alapon, hogy önként vezekelt a viselkedéséért.

Megúszta a további szankciókatForrás: AFP/2016 Getty Images/Lars Baron

„Sebastian Vettel rögtön az incidens után felkereste Charlie Whitingot, hogy közölje vele, megbánta a viselkedését. Saját kezdeményezéséből külön-külön leveleket is küldött az FIA elnökének, Jean Todtnak, illezve Charlie Whitingnak, amelyekben részletesen is elnézést kért a tetteiért. Jelezte azt is, hogy felveszi a kapcsolatot Max Verstappennel, és ígéretet tett rá, hogy ilyesmi nem fordul elő újra.”

A tiszteletteljes bocsánatkérés fényében, az erős elköteleződésre való tekintettel az FIA elnöke úgy döntött, hogy kivételesen nem indít fegyelmi eljárást Vettel úr ellen az FIA nemzetközi bíróságán.”

A szövetség közleménye leszögezte, hogy a továbbiakban tiszteletteljes viselkedést várnak a versenyzőktől egymással és az FIA tisztségviselőivel szemben is. Kilátásba helyezték továbbá, hogy legközelebb már nem marad következmények nélkül, ha valaki hasonló modorban nyilvánít véleményt róluk.

Verstappen idejéhez egyébként utólag hozzáadtak 5 másodpercet, amiért a kanyart levágva maradt elöl, ezért a dobogó 3. fokára Vettel állhatott fel, de ő sem tarthatta meg a helyét, később ugyanis 10 másodperces büntetéssel sújtották, mivel a féktávon irányt váltva verte vissza Ricciardo támadását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!