Vágólapra másolva!
Tavaly a wokingiak évtizedes partnerét, a Tag Heuert halászták el, most a hírek szerint az ExxonMobil is követi őket. A McLaren pótolta a megüresedett pozíciót, és új szponzort hoznak a Forma-1-be.

Komoly mozgás kezdődött az F1-es szponzori piacon, mivel hosszú idő után újra egy komoly világcég döntött úgy, hogy egy csapat segítségével kezd hirdetni. Ez nem más, mint a Castrol kenőanyagokat is készítő BP, ami a hírek szerint a McLaren partnereként tér vissza az F1-be.

A wokingi istálló üzem- és kenőanyagait 21 éve az ExxonMobil, vagyis a Mobil1 és az Esso szállítja, de a Motorsport.com tényként közölte, hogy az amerikai óriásvállalat a Red Bull oldalán folytatja F1-es jelenlétét. Ez a marketing szempontok mellett műszaki téren is kifejezetten érdekes helyzetet teremt, hiszen a Honda és a Renault motorokat sem az új beszállítók termékeihez optimalizálták.

Eltűnhetnek az Esso, Mobil1 és ExxonMobil feliratok a McLarenről Forrás: McLaren

A két istálló nem kommentálta a sajtóértesüléseket, az Auto Motor und Sport pedig arról számolt be, hogy a gyári Renault csapat sem tett le a BP becserkészéséről, de az valószínűtlennek tűnik, hogy jövőre a Red Bull-Renault az ExxonMobil, a McLaren-Honda és a gyári Renault csapat a BP termékeit használja. A Renault szintén nagy múltú együttműködést rúgna fel az Elf/Total leváltásával.

Bár a Tag Heuer elvesztéséhez hasonlóan úgy tűnik, hogy a McLaren az ExxonMobilt is pótolni tudja, egy hosszútávú szponzori együttműködés megszűnése alátámaszthatja azokat – az egyébként egyelőre tagadott - pletykákat, amelyek szerint Ron Dennis, a McLaren csoport elnöke távozhat a helyéről az év végén.

Az üzemanyagok stratégiai jelentőséggel bírnak az F1-ben,

és az autógyártókhoz hasonlóan az olajcégek is éles versenyben vannak, hogy minél kevesebb üzemanyagból minél nagyobb teljesítményt nyerhessenek ki. Lewis Hamilton legutóbbi motorhibája után a Mercedes visszatért egy korábbi üzemanyag-változathoz, és ez mérhető visszaesést okozott az Ezüstnyíl tempójában.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!