Ecclestone falakat emelne a pályákra, a pilótáknak kavicságy is elég

Forma-1, Carlos Sainz, Scuderia Toro Rosso, Kanadai Nagydíj, Forma-1 baleset
Spanish racing driver Carlos Sainz of Toro Rosso Ferrari gets out of his car after crashing during the qualifying session at the Canadian Grand Prix in Saturday, June 11, 2016 in Montreal. / AFP PHOTO / POOL / Paul Chiasson
Vágólapra másolva!
Rosberg, Pérez és Sainz is úgy vélte, Ecclestone ötleteinél vannak fontosabb ügyek is az F1-ben.

Hosszú idő után ismét megosztó nyilatkozattal sokkolta az F1-es közvéleményt Bernie Ecclestone, a sport ügyvezetője. A 85 esztendős üzletember szerint a versenyzés túlságosan biztonságossá vált, ezért betonfalat emelne a kanyarokba.

„A kanyarokban 40 centiméteres falakat akartam építeni – idézte a Times. – „Mindig azt halljuk, hogy a pilóták nem hagyhatják el a pályát. Ne aggódjanak, nem is fogják. Bakuban sem tették, és Monacóban meg Szingapúrban sem szokták. Ha belegondolnak, ott jók is a versenyek.”

Carlos Sainz nekiment a falnak a kanadai időmérőn Forrás: AFP/Paul Chiasson

Ecclestone megszólalása nem aratott osztatlan sikert.

– nyilatkozta Nico Rosberg, a pontverseny éllovasa az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Ellenfele, a Force Indiánál versenyző Sergio Pérez egyetértett vele. A hazai versenyére készülő Pérez kijelentette, „sok terület van még, ahol javíthatunk a sporton, ahelyett, hogy a biztonságot veszélybe sodorjuk.”

nem feltétlenül falakkal, hanem úgy, hogy a pilóták megfizessenek a hibáikért. Kicsúszáskor legyen ott kavicságy vagy valami ilyesmi, mert az jót tesz a sportnak, hiszen arra kényszeríti a pilótákat, hogy ne hibázzanak.”

Carlos Sainz szerint a pilóták biztonsága az elsődleges szempont,

de Pérezhez hasonlóan ő is úgy vélte, hogy „használhatnánk eszközöket annak érdekében, hogy inkább a pályát használjuk, és ne kerüljünk előnybe (az elhagyással). Mostanában nem vészes elvéteni a fékpontot, mert nem történik semmi, még a gumikat sem fékezzük el.”

Az USA-ban nehéz lenne összetörni az autót Forrás: AFP/2016 Getty Images/Mark Thompson

Daniel Ricciardo vette a lapot Ecclestone nyilatkozata után, neki még a falakkal sem lenne semmi gondja, és emlékeztetett, hogy Lewis Hamilton a sikánt is átvágva védekezett ellene Monacóban.

„Nekem jól jött volna, ha ott fal lenne, mert én nyertem volna a futamot. Nem rajongok a nagyon nyitott helyekért, legalább valami elrettentés lehetne, mert most nem olyan izgalmas a vezetés.

A Red Bull pilótája elárulta, a versenyzői megbeszéléseken állandó téma az aszfaltozott bukótereknél veszélyesebbnek tartott kavicságyak visszahozása. Úgy vélte, a sebességcsökkendő bordák, „bizonyos helyeken jól vizsgáznak, de a versenyzők még mindig kiszélesíthetik a pályát úgy, hogy nem igazán fizetnek meg érte. Ez bosszant engem a leginkább. Túl sokan megengedhetik maguknak, hogy a tökéletesnél gyengébb teljesítményt nyújtsanak, és ezért kevésbé látszik, ha valaki jól megy.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!