Társoldalunk:

A Toro Rosso mégis hosszabbított Kvjattal 2017-re

2016.10.22. 17:31

Az istálló változatlan felállással vág neki a 2017-es idénynek, Pierre Gasly-nak egyelőre várnia kell a debütálásra. Kvjat az elmúlt néhány versenyen nyújtott teljesítményével érdemelte ki a Toro Rosso bizalmát.

Hosszas találgatások után az USA Nagydíj hétvégéjén a Toro Rosso hivatalosan is bejelentette, hogy szerződést hosszabbítottak Danyiil Kvjattal, az orosz a 2017-es idény végéig az istállónál marad. Az orosz nehéz idényen van túl, de az elmúlt versenyeken nyújtott teljesítményével meggyőzte a csapat vezetőségét, akik még egy évre bizalmat szavaztak neki.

Kvjat 2014-ben a Toro Rossónál debütált a Forma-1-ben, majd a következő évben, Sebastian Vettel távozása után felvitték a Red Bullhoz. A 2016-os idényre is megtartották, azonban néhány gyengébben sikerült verseny után az istálló úgy döntött, a fiókcsapat tehetségét, a 18 éves Max Verstappent felviszi a Red Bullhoz. Kvjat visszakerült a Toro Rossóhoz, és eleinte nem találta a helyét, Carlos Sainz rendre gyorsabb volt nála csapaton belül. Az idény végére azonban összeszedte magát, és bebiztosította a helyét az F1-ben.

"Szeretném megköszönni a Red Bullnak, Dr. (Helmut) Markónak és az egész csapatnak, hogy támogattak, és az év eleji visszatérésem óta bíztak bennem" - nyilatkozta Kvjat, akinek a neve a napokban a Force India megüresedett ülésével kapcsolatban is felmerült. "Nagyon boldog vagyok, hogy egy olyan csapatnál maradhatok, ahol otthon érzem magam. Teljes mértékben elkötelezett vagyok, és 200 százalékot fogok beleadni, ahogy eddig is tettem."

Forma-1, Danyiil Kvjat, Toro RossoForrás: AFP/2016 Getty Images/Peter Fox

Fontos a stabilitás

A Toro Rosso csapatfőnöke, Franz Tost kiemelte, hogy a 2017-es szabályváltozások miatt a stabilitás is döntő tényező volt a pilóták kiválasztásakor. "Rengeteg újdonság vár ránk, akár a Forma-1-re, akár a csapatunkra gondolunk - a következő évben például motorszállítót váltunk - magyarázta az osztrák. - Stabilitást ad, ha ugyanazzal a két pilótával vágunk neki az idénynek, jó alap ez a további munkánkhoz."

"Az utóbbi néhány versenyen Danyiil megmutatta, hogy újra csúcsformában van. Mindig mondtam neki, hogy csak rajta múlik, van-e jövője a csapatunknál. Sikerült magasabb fokozatba kapcsolnia, és olyan teljesítményt nyújtott, amellyel kiérdemelte a 2017-es ülést."

A Toro Rosso döntése azt is jelenti, hogy az ülésre sokáig esélyesnek tarott, a GP2 bajnoki címéért küzdő Pierre Gasly-nak valószínűleg várnia kell még az F1-es debütálásra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!