Társoldalunk:

A Mercedes elbeszélgetett Hamiltonnal, de nem tanárbácsisan

2016.10.22. 02:23

Wolff szerint Szuzukában látszott, mekkora a nyomás az F1 élversenyzőin, Hamilton is ezért keveredett több incidensbe. Az is kiderült, mi okozta a félreértést a Verstappen ellen benyújtott, majd visszavont óvás körül.

A két héttel ezelőtti Japán Nagydíj hajrájában Max Verstappen kemény védekezéssel tartotta meg a 2. helyét Lewis Hamilton előtt, s bár a sportfelügyelők nem indítottak vizsgálatot az agresszív manővere miatt, egy ideig mégis kérdéses volt, hogy mi lesz a hivatalos végeredmény. A Mercedes ugyanis óvást nyújtott be a holland ellen, majd másfél órával később mégis úgy döntöttek, hogy elfogadják az eredményt.

Eddig nem lehetett tudni, a Mercedes miért gondolta meg magát ilyen rövid időn belül, de Toto Wolff az USA Nagydíj pénteki sajtótájékoztatóján tiszta vizet öntött a pohárba. Mint kiderült, a csapatfőnök Niki Laudával együtt már nem is tartózkodott a pályán, amikor az óvást benyújtották. "Kommunikációs zavar történt - nyilatkozta Wolff, aki nem látta szabálytalannak Verstappen védekezését. - Amikor elhagytuk a pályát, annyit mondtam, hogy kemény manőver volt, de elvileg pont ilyeneket akarunk látni az F1-ben. Szerintem a versenyzőknek amúgy is maguk között, a pályán kell lerendezniük az ilyesmit, ezért úgy döntöttünk, nem lépünk közbe."

Hamilton az USA Nagydíjra már összeszedettebben érkezett megForrás: AFP/2016 Getty Images/Lars Baron

Wolff Laudával együtt el is indult a pályáról, hogy elérjék az Európába tartó repülőgépüket, de a csapat Szuzukában maradt tagjai számára nem volt egyértelmű, mit kell tenniük. "Véletlen egybeesés volt, hogy a csapatnak pont akkor kellett döntenie az óvásról, amikor felszállt a gépünk" - mondta az osztrák. "A felszállás után 30 perccel tudtunk újra kommunikálni, és úgy döntöttünk, visszavonjuk az óvást."

Túl nagy a nyomás Hamiltonon

Hamiltonnak nehéz hétvégéje volt Japánban - csütörtökön az újságírókkal keveredett vitába, vasárnap pedig az elrontott rajtja miatt a 8. helyről kellett visszakapaszkodnia, és tovább nőtt a hátránya a világbajnokságban. Wolff szerint a címvédőre nehezedő egyre nagyobb nyomás vezetett ahhoz, hogy Hamilton a futam után a Twitteren "idiótának" nevezett valakit, aki a Mercedes óvásáról adott hírt.

"Szerintem mindannyian alábecsüljük, mekkora nyomás van ezeken a srácokon" - mondta Wolff. "Néhány verseny van hátra az idényből, ilyenkor lehet mindent megnyerni vagy elbukni. Malajziában az élen állt, haladt a 25 pont felé, amikor felrobbant a motorja. Ezen nagyon nehezen tette túl magát. Hiába tűnt nyugodtnak kívülről, az ilyesmi sokáig emészti az embert. Talán a szuzukai hétvége is ezért volt nehezebb számára."

"Azóta néhányszor elbeszélgettünk erről, de főleg az került szóba, hogyan javíthatnánk a helyzeten. Nem úgy beszéltem vele, mintha a tanár bácsija lennék."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!