Mercedes: Fél százalék előny, három konstruktőri vb-cím

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes AMG Petronas, Japán Nagydíj
Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton drives his car during the second practice session of the Formula One Japanese Grand Prix at Suzuka Circuit on October 7, 2016. / AFP PHOTO / YUYA SHINO
Vágólapra másolva!
Zsinórban három konstruktőri világbajnokságot nyertek, a Mercedesnél mégsem veszik biztosra a sikert. Szerintük már nagyon oda kell figyelniük a győzelmek érdekében.

A Japán Nagydíjon a Mercedes bebiztosította a konstruktőri győzelmet, és az sem kérdés már, hogy az egyik pilótájuk fogja elhódítani az egyéni trófeát is. Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója azonban nem tartja olyan lehengerlőnek a jelenlegi formájukat, mint az előző évek sikerszériáját. Szerinte az ellenfelek egyre közelebb kerülnek hozzájuk.

„Ez számomra a csökkenő határhaszon elvét igazolja stabil szabályrendszer esetén – mondta Wolff. – Mi mindig is azt hajtogattuk, hogy békén kell hagyni a szabályokat, és akkor a csapatok közötti különbségek csökkenni fognak, így végül jók lesznek a versenyek. Erre valaki kitalálta, hogy jövőre rukkoljunk elő valami teljesen mással, így elölről kezdjük az egészet.”

Fél százalék is elég Forrás: AFP/Yuya Shino

Paddy Lowe, a Mercedes technikai vezetője is azt nyilatkozta a Motorsport.com-nak, hogy bár a közvélemény úgy érzi, az Ezüstnyilak simán nyernek, ő megbecsüli a riválisaikat, akik a motorok terén ledolgozták a hátrányukat.

A legkisebb megingással is mindent el tudunk veszíteni, erre Szuzuka kiváló példa volt. Ha nem találjuk el tökéletesen a beállításokat, legyőznek minket. Manapság olyan megbízhatóan szerepel mindenki az F1-ben, hogy még apró különbséggel is fenntartható a győzelmi sorozat.”

Lowe elárulta azt is, hogy az eddigi eredményeik nem jelentenek garanciát a 2017-es szezonra.

„Remek alapokra építkezhetünk, de jövőre teljesen új szabályok jönnek a karosszéria terén, úgyhogy tiszta lappal indulunk. Semmit sem veszünk biztosra az előnyünk átmentése szempontjából. Mindent az alapjairól kezdünk újra.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!