Társoldalunk:

Hamilton a senki földjén érezte magát a szuzukai időmérőn

2016.10.08. 12:10

Egy hajszál választotta el a Mercedes két versenyzőjének teljesítményét a Japán Nagydíj időmérőjén. Ezúttal Rosberg felé billent a mérleg nyelve, de Hamilton már kétszer lerajtolta őt Szuzukában.

Az idei szezon során a 10. alkalommal is bebetonozták magukat a Mercedesek az első rajtsorba, de a szokásosnál is nagyobb csata alakult ki Nico Rosberg és Lewis Hamilton között a Japán Nagydíj pole pozíciójáért. Végül mindössze 13 ezredmásodperc döntött közöttük, és az óvatos üzemmódban járatott motorok miatt a Ferrarik és a Red Bullok is közelebb kerültek hozzájuk a megszokottnál.

„Nico az egész hétvégén erős volt, de az első körét nem tudta jól összerakni a Q3-ban, ezért mindent bele kellett adnia, hogy megszerezze a pole-t – mondta Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója. – Lewis egy hajszállal mindig mögötte volt, de lenyűgözően ment, így nagyon közel került a Q3-ban a pole-hoz. Ez az edzés is megmutatta, milyen szoros kettejük küzdelme: Szingapúrban Nico volt előnyben, Szepangban Lewis, most pedig nagyon kiegyenlített a csata.”

Hamilton rossz irányba indult el a beállításokkal, de az utolsó pillanatban visszakozott - galéria!Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Rosberg valóban csak a Q3-ban ingott meg kissé, mivel az első köre során nem tudta hozni a Q2-ben mutatott formáját, Hamilton viszont felszívta magát, és átvette a vezetést. A pontverseny éllovasa a végén új erőre kapott, és visszaszerezte az 1. rajtkockát, így hibátlan maradt az idei Japán Nagydíj hétvégéjén eddig felállított mérlege. Most már csak a győzelem kell, amit az elmúlt két év során a pole-ból indulva sem tudott behúzni.

„Szuzuka nagyon nehéz pálya, mert a különböző jellegű kanyarok miatt a szokásosnál is nehezebb eltalálni a helyes beállítást. Remek érzés az 1. helyről indulni, de az idén már láthattuk, hogy jól is kell rajtolni, valamint a megfelelő stratégia is fontos. Lewis, a Ferrarik és a Red Bullok is keményen fognak hajtani, és magas üzemanyagszinttel mindannyian erősnek bizonyultak” – foglalta össze Rosberg.  

Hamilton számára kalandos út vezetett az első rajtsorig, és bár ezúttal alulmaradt csapattársával szemben, nem tűnt csalódottnak. Főleg azután, hogy a délelőtti harmadik szabadedzésen csak a 7. lett, ráadásul az autójával is bőven akadt teendője.

Nagyon szoros a verseny, de ezúttal nem Hamilton volt a gyorsabb - galéria!Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

„Elindultam egy úton az autó beállításával, az időmérő előtt azonban hirtelen vissza kellett állnom egy másik csapásirányra. A Q1 elején úgy éreztem magam, mintha a senki földjén lettem volna, ezt figyelembe véve nagyon örülök, hogy csak ekkora hátrányban vagyok. A pole-ból rajtolni persze mindig jó dolog, de reméljük, hogy a rajtok terén elvégzett munkánk kifizetődik” – összegzett a háromszoros világbajnok.

Bár a két Mercedes az élről rajtolhat, a verseny korántsem lefutott még, mert Rosberg és Hamilton is többször elrontotta már a rajtot, így egyáltalán nem biztos, hogy az 1. kör végén is a két Ezüstnyíl áll majd az élen. Paddy Lowe, a csapat technikai vezetője örült, hogy az idén a 10. alkalommal is kisajátították az 1. rajtsort, de mindössze három kettős győzelmet értek el az idei szezon során, vagyis csak minden harmadik alkalommal tudták megtartani rajthelyeiket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!