Vágólapra másolva!
A négyszeres világbajnok az olasz sajtó szerint maga is krízisben van, Arrivabene szerint a vezetésre kell koncentrálnia, mert túl sok mindenre figyel.

Az ág is húzza mostanában a Ferrarit: nyáron elismerték, hogy az európai szezon kezdete óta alig fejlődött az autójuk, amely nehezen beállítható, majd közös megegyezéssel távozott technikai igazgatójuk, James Allison, és átszervezéseket is kénytelenek voltak végrehajtani. Az eredmények nem is jönnek, a Red Bull simán megelőzte őket a konstruktőri pontversenyben.

Mindennek tetejébe Sebastian Vettel sem remekel, az előző nyolc futam alatt csak egyszer, Monzában tudott dobogóra állni, Malajziában ráadásul már a rajtnál összetörte az autóját, így már nem csak Daniel Ricciardo, hanem csapattársa, a tavaly alaposan legyőzött Kimi Räikkönen is elé került a pontversenyben.

Nem figyel oda eléggé? Forrás: AFP/Yuya Shino

Az olasz Sky Sports megkérdezte Maurizio Arrivabenét, a Ferrari csapatfőnökét, hogy nem kellene-e Vettelt is egy korai szerződéshosszabbítással motiválni, ahogy annak idején Michael Schumacherrel is tette a csapat a ’90-es évek vége és 2002 között.

Neki az autóra kell összpontosítania. Rengeteget ad bele, ezért minden érdekli egy kicsit. Néha figyelmeztetni kell, hogy másra koncentráljon, arra, ami a legfontosabb feladata. Nem megosztó módon csinálja, hanem azért, mert teljesen a Ferrari-család tagjának érzi magát.”

Azért ment a Ferrarihoz, hogy történelmet írjon Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

Vettelben tavaly még a Ferrari megmentőjét látták, aki ismét visszahozhatja a németes fegyelmet a Ferrari olykor túlságosan szeszélyes gépezetébe, de a 2015-ös fellángolás után az idén kijózanítóan gyenge eredmények jönnek - igaz, ezt az olasz sajtó is inkább a csapat, mint a versenyző rovására írja. Arrivabene korábban azt nyilatkozta, a Scuderiának csak nyugalomra és kemény munkára van szüksége az előrelépéshez, de most ő maga adott ultimátumot Vettelnek.

Mindannyiunknak megvannak a céljai. Nekem is, a csapatnak is, Sebastiannak is. Ezért nagyon is helyénvaló, hogy mindenki megdolgozik a helyéért és a fizetéséért, bárkiről is legyen szó.”

A rajtbaleset a görcsös akarás egyik tünete lehetett Forrás: AFP/Mohd Rasfan

Bár ez F1-es pályafutása leghosszabb nyeretlen időszaka, Lewis Hamilton mellett Vettel még mindig a jelenlegi mezőny két legsikeresebb versenyzőjének egyike. Úgy vélte, a múlt hétvégén nem követett el különösen nagy vezetői hibát a rajtnál, deelismerte, hogy "az ember mindent megpróbál kihozni az autójából. Néha túlerőlteti a vezetést, miközben a maximumot igyekszik nyújtani, ez teljesen normális és emberi. Máskor meg nem nyomja elég keményen a gázt. A középutat kell megtalálni."

Arrivabene nyilatkozatát hallva a Red Bull Racinget irányító Christian Horner meglepődött, és nem kevésbé markáns választ adott rá. "Sebastian egy négyszeres világbajnok, jelenleg alighanem ő a legnagyobb érték, amije a Ferrarinak van" - mondta a BBC-nek.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!