Társoldalunk:

Hamilton Mercedesét tesztelte a MotoGP-s Lorenzo

2016.10.07. 06:09

A motoros élete álmát váltotta valóra azzal, hogy kipróbálhatta az F1-es világbajnok 2014-es autóját a Brit Nagydíj helyszínén. Közös szponzoruk hozta össze a lehetőségét.

Miközben az F1-es mezőny a Távol-Keleten, Japánban versenyez, egy Mercedes a Brit Nagydíj helyszínén, Silverstone-ban is pályára lépett csütörtökön. A volán mögött azonban nem egy rutinos autóversenyző, hanem a MotoGP sztárja, Jorge Lorenzo foglalhatott helyet.

A Yamaha versenyzőjét a Mercedeshez hasonlóan a Monster energiaital szponzorálja, nekik köszönhető, hogy Lorenzo valóra válthatta egyik álmát, és kipróbálhatta Lewis Hamilton 2014-es F1-es autóját, amellyel a brit pilóta megnyerte második világbajnoki címét.

Lorenzo számára nem ismeretlen az autózás világa sem, korábban kipróbált egy GP2-es autót, indult a Bajnokok tornáján, és vezetett GT3-as Ferrarit is, de a Mercedesszel megtett körei előtt egyéb, gyors versenyautókkal is pályára kellett lépnie, hogy jobban megismerje Silverstone jellegzetességeit. Lorenzo lelkesen nyilatkozott a teszt után.

Csodás nap volt. Nagyon elégedett vagyok az utolsó etapban elért köridőmmel. A mérnökök azt mondják, hogy az eredményeim nagyon versenyképesek voltak” 

„Az autó nagyon simán megy, sokkal izgágábbra és nehezebbre számítottam, de minden nagyon rendben volt: a kormányzás, az erőforrás, minden. Könnyű volt vezetni, a kanyarokban tényleg nagyon gyors, szinte valószerűtlen. Az első körben még megérezni az erejét, de utána hozzá lehet szokni. Hasonló egy MotoGP-s motorhoz, de a kanyarokban egy más világot képvisel, a csúcspontnál körülbelül 40 km/órával gyorsabb.”

Az is meglepett, hogy milyen későn lehet fékezni, és őrületes, hogy mekkora tapadás segíti az autót padlógázon, a gyors kanyarokban.”

A tesztet hónapok óta szervezték az érintettek, de a versenyző és a csapat sűrű programja miatt nehezen találtak olyan időpontot, amely mindkét félnek megfelelt. Az ilyen alkalmak nem gyakoriak, de nem is példátlanok: korábban Valentino Rossi is vezetett F1-es Ferrarit, sőt „közös” világbajnoka is van a két sportágnak John Surtees révén, aki négyszer nyert vb-t 500 köbcentiméteres motorokkal, majd 1964-ben győzött az F1-ben is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!