Vágólapra másolva!
Ugyanaz történt vele a Japán Nagydíj pénteki edzésnapján, mint egy héttel ezelőtt Szepangban: rossznak érezte a Ferrarit, mégis gyors volt. Vettel nem bánna egy kis esőt a hétvégén.

Kimi Räikkönen szinte szóról szóra ugyanúgy nyilatkozott a Japán Nagydíj első edzésnapja után, mint egy héttel ezelőtt, Malajziában. Bár a Mercedesek mögött ő érte el a harmadik legjobb köridőt, csak 0,323 másodperccel maradva el Nico Rosbergtől, nem volt elégedett a Ferrarival.

„A balansz valószínűleg nem ott volt, ahol szerettem volna – jelentette ki. – A köridő egészen rendben volt, érzésre viszont nem voltam kibékülve az autómmal, az alulkormányzottság miatt folyamatosan harcolnom kellett vele a pálya első részén. Nem volt igazán kellemes, úgyhogy az időeredményem meglepett. A végére javult a helyzet, de még mindig nem ott tartunk, mint szeretnénk."

Räikkönent a délutáni edzés végén hátráltatta egy szenzorhiba is,

ezért a hosszú etapjait nem tudta a terveknek megfelelően teljesíteni, a nap folyamán 10 körrel kevesebbet tett meg Sebastian Vettelnél. A kérdésre, hogy a Ferrari harcolhat-e a Red Bull-lal a hétvégén, kitérő választ adott.

Räikkönen gyors volt, de elégedetlen Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

„Gőzöm sincs – ismerte el. – Ahogy mondtam, az érzés nem volt az igazi. Ha sikerül javítanunk rajta, és az autót olyan állapotba hozzuk, mint szeretnénk, akkor holnapig óriásit léphetünk előre."

Vettel az időmérő-szimulációja során fél másodperccel elmaradt csapattársától, de szerinte ennek egyszerűen az volt az oka, hogy Räikkönen köre jobban sikerült. Hozzá hasonlóan ő sem találta kielégítőnek a balanszot.

„Az autónk tempójával kell foglalkoznunk. Ezen a pályán az ember mindig nagyobb tapadásra vágyik, mert ha az adott, az fantasztikus érzés – mondta.

Mivel őt találták felelősnek a malajziai rajtbaleset okozásáért, Vettelt 3 hellyel hátrébb fogják sorolni a Japán Nagydíj rajtrácsán, ez azonban szerinte nem katasztrófa. „Azt mondják, akár eshet is valamikor a hétvégén – emlékeztetett. – Készen kell állnunk rá, mert akkor nem számít, hogy egy kicsit hátrébbról indulunk. Lehet előzni itt, még ha nem is könnyű."

A jelenlegi előrejelzések éppen péntek estére és szombat reggelre ígérnek nagyobb mennyiségű csapadékot, az időmérőn és a versenyen száraz idő várható.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!