Vágólapra másolva!
A Red Bull nem adott ki csapatutasítást, de a hollandnak a használt gumikon már nem volt esélye a csapattársa ellen. Ricciardo több mint két év után nyert újra futamot, Jules Bianchinak ajánlotta a malajziai győzelmét.

Már pénteken látszott, hogy a Red Bull remek tempót diktál a hosszú etapokon Malajziában, kettős győzelemre azonban valószínűleg ők sem számítottak. A sikerhez természetesen a Mercedesek problémái is hozzájárultak: a Sebastian Vettellel koccanó Nico Rosberg már a rajt után visszaesett az utolsó helyre, Lewis Hamilton pedig az élről esett ki motorhiba miatt.

A két Red Bull Hamilton kiesésekor éppen a 2. helyért csatázott, Max Verstappen a frissebb gumijain támadta a remekül védekező Daniel Ricciardót. Ekkor azonban érvénybe lépett a Virtuális Safety Car-szabály, és az istálló mindkét pilótát behívta a bokszba.

Ricciardo autójára még fel tudtak tenni egy új szettet a lágy gumikból, Verstappennek viszont csak használt abroncsai maradtak,

és 2-3 másodpercet veszített azzal, hogy a csapattársa autóján cseréltek először kereket. A hátralévő körökben már nem is tudta támadni az ausztrált, aki 2,4 másodperces előnnyel megnyerte a Malajziai Nagydíjat.

"Micsoda nap volt! Még csak most kezdem felfogni - lelkendezett Ricciardo, aki legutóbb a 2014-es Belga Nagydíjat nyerte meg. - Hosszú idő telt el a legutóbbi győzelmem óta, a monacói fiaskó után pedig még jobban vágytam a sikerre. Végig hittem benne, hogy legalább egy futamot nyerhetek idén, és sikerült. Nem tagadom, komoly érzelmeket vált ki belőlem ez a győzelem. Rengeteg érzelem kavarok bennem, de mindenekelőtt nagyon hálás vagyok."

Megint a Red Bull szakította meg a Mercedes győzelmi sorozatát - katt a galériához! Forrás: AFP/Mohd Rasfan

Ricciardo a futam után megemlékezett a 2014-es Japán Nagydíjon balesetet szenvedett, tavaly elhunyt Jules Bianchiról is.

Azért is vártam ennyire egy újabb győzelemre, hogy neki ajánlhassam" - mondta Ricciardo, aki három nappal a baleset második évfordulója előtt tudott nyerni. "Az a baleset az én életemet is megváltoztatta, azóta sokkal hálásabb vagyok mindenért, és jobban tudom értékelni az életet."

Az ausztrál hozzátette, élvezte a "kemény és sportszerű" csatát Verstappen ellen. "Ez volt a verseny legjobb része, szerintem mindkettőnknek tetszett. Biztosan szeretne a helyemben lenni, de azt hiszem, ma mindketten emelt fővel távozhatunk a pályáról" - nyilatkozta.

Nem volt csapatutasítás

Verstappen a verseny után megerősítette, hogy

a Red Bull egyáltalán nem szólt bele a küzdelmükbe.

" A csapat engedte, hogy szabadon versenyezzünk, de persze vigyáznunk kellett egymásra, és így is tettünk. Tiszteljük egymást, nem voltunk keményebbek a kelleténél" - jelentette ki a holland. "Ma egyszerűen nem volt szerencsém, már az első kanyarban hátrányba kerültem. Enélkül teljesen máshogy alakulhatott volna a verseny. A csapat szempontjából viszont tökéletes ez az eredmény. Daniellel nagyon tiszteljük egymást, és élveztük a küzdelmet."

A holland ugyanakkor nem tagadta, hogy az utolsó kerékcseréig hitt a győzelemben, szerinte a taktikájának köszönhetően

akár Hamilton kiesése nélkül is nyerhetett volna.

"A Virtuális Safety Car előtt egyértelműen a győzelemért hajtottam. De ilyen a versenyzés, néha nem jön ki a lépés - mondta. - Örülök, hogy a csapat hagyott minket csatázni, persze azt tudtuk, hogy tisztán kell harcolnunk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!