Vágólapra másolva!
Úgy tűnt, a 300. futamát teljesítő brit végezhet előrébb a McLaren pilótái közül, de a virtuális Safety Car némileg elrontotta a versenyét Malajziában. Alonso örül a kettős pontszerzésnek, de szerinte a McLaren továbbra sem bízhatja el magát.

Kettős pontszerzéssel zárta a McLaren a Malajziai Nagydíjat, Fernando Alonso a 7., Jenson Button a 9. helyen ért célba Szepangban. A futamot a brit kezdhette sokkal jobb pozícióból, miután a 9. rajtkockát szerezte meg az időmérőn, Alonso pedig a büntetései miatt csak az utolsó helyről indulhatott. Button a versenyen is jó tempót diktált, de a futam második felében az ő szempontjából szerencsétlen időpontban lépett érvénybe a virtuális Safety Car-szabály, és ezzel két pozíciót is bukott.

"Nem volt rossz versenyem, de a virtuális Safety Carral most nagyon nagy pechem volt. Mögöttem Fernando és Nico Hülkenberg is háromkiállásos taktikán volt, én viszont csak kétszer terveztem kiállni. A virtuális Safety Carra három körrel a kiállásom után volt szükség, ezzel

- magyarázta Button a leintés után. "Kár, hogy így történt, az elmúlt néhány futamon nem voltam túl szerencsés."

Button tempója a 7. helyre is elég lehetett volna - katt a galériához! Forrás: AFP/Mohd Rasfan

Button biztos benne, hogy az utolsó virtuális Safety Car-fázis nélkül ő végezhetett volna a 7. helyen. "A kétkiállásos taktika működött volna jobban, de a VSC-k miatt ma nem működött. Remélem, a hátralévő versenyeken több szerencsém lesz" - mondta a brit, akinek ez volt a 300. Forma-1-es futama.

Fejlődnek, de ez még nem elég

Alonso bízott a pontszerzésben, de

arra ő sem gondolt, hogy az utolsó rajtkockából a 7. helyen tud célba érni.

"Nagyon izgalmas versenyem volt, remek csatákat vívtam a többiekkel" - mondta. "Már a rajtnál sikerült előrelépnem, és szerencsém is volt, amiért nem keveredtem bele az első körös balesetbe. Magam is meglepődtem, mennyire elöl vagyok, pár kör után már a pontszerzők között autóztam."

A spanyol egyszer vitába keveredett a mérnökével a stratégiáról, szerinte ennek is az volt az oka, hogy a vártnál jobb pozícióban találták magukat. "Nem tudtuk, hogy az óvatosabb vagy az agresszívabb taktika lenne-e ideális. Végül úgy döntöttünk, támadni fogunk, és felhasználtuk az összes friss lágy abroncsukat, amelyek megmaradtak az időmérő után. A VSC is segített nekünk" - nyilatkozta.

Alonso már az első körök után pontszerző helyen autózott - katt a galériához! Forrás: AFP/Pedro Ugarte

A McLaren rengeteget fejlődött tavaly óta, egyre gyakrabban fordul elő, hogy mindkét autó tempója elég a pontszerzéshez. Alonso azonban figyelmeztette a csapatát, hogy továbbra is legalább ilyen keményen kell dolgozniuk, hiszen

még mindig óriási a lemaradásuk az élmezőnyhöz képest.

"Tényleg folyamatosan javulunk, de mindig van előttünk hat autó, amelyeket esélyünk sincs megelőzni, ezért legjobb esetben is a 7. hely lehet a célunk" - utalt a Mercedesre, a Red Bullra és a Ferrarira.

"Ma úgy végeztünk a 7. helyen, hogy (Lewis) Hamilton és (Sebastian) Vettel is kiesett, tehát

Ezért nem bízhatjuk el magunkat, észben kell tartanunk, hogy még rengeteget kell dolgoznunk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!