Társoldalunk:
Hírlevél

Ha Hamilton felhív, azért szóba állunk vele

2016.10.01. 08:42

Ismét mozgásba lendült az F1-es pilótapiac, ezúttal a Haas került az események középpontjába, de továbbra is kérdéses a Renault, a Sauber és a Manor üléseinek sorsa.

Továbbra is akadnak kiadó helyek az F1 2017-es rajtrácsán. Ezúttal Sergio Pérez lépett elő a pilótapiac kulcsfigurájává, mindenki arra vár, hogy Pérez elhagyja-e a Force Indiát vagy a helyén marad-e. Ő maga ultimátumot adott, azt mondta, hogy egy héten belül rendezni kell az ügyet, különben veszi a sátorfáját. Ez azonban elsősorban nem rajta, hanem a szponzorain múlik, de Pérez is hezitál, mert szeretne olyan helyzetbe kerülni, hogy esélye legyen átvenni Kimi Räikkönen helyét a Ferrarinál.

Ez lehet az oka annak, hogy állítólag elutasította a Renault szerződésajánlatát, és ez megmagyarázhatja azt is, hogy miért merült fel a neve a Haas csapattal összefüggésben. Az amerikai istállónál Esteban Gutiérrez helye bizonytalan, de ha Pérez ülne a helyére, a csapat nem vesztené el a mexikói szponzorokat, akik Pérez pályafutását is finanszírozzák.

Romain Grosjean csapattársa csapattársa kerestetik a HaasnálForrás: AFP/Ben Stansall

„Szerintem ha Lewis Hamilton felhív, vele is szóba állunk” – viccelődött Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke a Motorsport.com-nak, amikor arról kérdezték, hogy érdekli-e őket Pérez. –

Sok versenyzővel tárgyalunk, most kezd minden megmozdulni. Mindenki azt gondolta, hogy a keringőnek már vége, de ez nem így van. Kivárjuk, hogy mi történik.

„Mindenkit figyelemmel követünk, akinek nincs szerződése az F1-ben. Tapasztalt pilótát keresünk, ezt mindig is elmondtuk. Ez hozott számunkra pontokat az idén is, miért keresnénk valami mást?” – tette fel a kérdést Steiner, de tagadta, hogy az egyelőre pont nélküli, és a lekörözések miatt folyamatosan kritizált Esteban Gutiérrezt biztosan menesztenék.

Pérez a Ferrarihoz közel álló Haasnál köthet ki?Forrás: GEPA pictures/Gepa Pictures/ Daniel Goetzhaber

„Ez nem jelenti azt, hogy Estebant kirúgtuk, csak még nem hoztunk döntést. Mindent megvizsgálunk, és ehhez időre van szükség.”

Gutiérrez szerint az ő helyzete továbbra is „nagyon pozitív”, de amennyiben honfitársa kiszorítja, kevés lehetősége marad. A Renault valószínűleg nem érdeklődne iránta, a Manor pedig gyaníthatóan számára nem lenne túl vonzó. Marad a Sauber, ahonnan 2014 végén elküldték, úgyhogy nehéz elképzelni, hogy visszavennék.

Monisha Kaltenborn viszont elismerte, nem hiszi, hogy jövőre megválnának a fizetős pilótáktól, mert ők „segítenek gyorsabban elérni a céljainkat, és hozzájárulnak az általános terveink megvalósulásához.” Kaltenborn szerint volt „két vacak évük”, de ez nem jellemző a Sauberre. „Ezt sokan észre is vették. Különböző lehetőségeink vannak a versenyzők terén, és most mérjük fel, hogy mihez kezdjünk.”

Az Auto Motor und Sport a Malajziai Nagydíjon úgy értesült, hogy a Renault mindkét pilótáját szeretné lecserélni. A jelöltek között van Nico Hülkenberg, Valtteri Bottas és Carlos Sainz is, bár a Toro Rosso csapatfőnöke, Franz Tost nemrég azt mondta, nem hiszi, hogy a Red Bull elengedné a spanyol pilótát, és nekik is szükségük van rá a 2017-ben alaposan megváltozó technikai szabályok miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!