Vágólapra másolva!
Chase Carey egyelőre csak kérdez, de már most kijelentette, hogy Bernie Ecclestone diktatórikus irányítási filozófiájának leáldozik. Az USA nagyvárosaiba akar versenyeket vinni.

Először látogatott el F1-es futamra a sportot működtető vállalat elnöke, Chase Carey. Az amerikai üzletembert az új tulajdonos, a Liberty Media Corporation delegálta, miközben meghagyták az ügyvezetői poszton Bernie Ecclestone-t. Hivatalosan egymást kiegészítve fognak dolgozni, de már Ecclestone távozásáról is találgatások indultak.

Szingapúrban sokaknak feltűnt, hogy Carey egyedül látogatta meg a csapatokat, és Ecclestone-tól külön beszélt a sajtónak is. Kijelentette, érdeklődve vállalta el új feladatát, és bár tiszteli, amit Ecclestone eddig elért a sporttal, úgy véli, ő még jobb üzletet csinálhat belőle.

Chase Carey a szingapúri paddockban Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

„Bernie-nek minden elismerés kijár, óriási sikert ért el eddig, hiszen az egész világ csodálja az üzletet, amit felépített. Én viszont azt gondolom, hogy van még egy magasabb szint, ahova a Forma-1 eljuthat. Ez a lehetőség keltette fel az érdeklődésemet, amikor megkerestek vele.”

Az elmúlt néhány évtől eltekintve Ecclestone az elmúlt négy évtized alatt vasszigorral, és szinte teljhatalommal irányította a Forma-1-et,

ami a ’70-es évek óta urizáló arisztokraták és megszállottak kedvteléséből a világ egyik legnagyobb sportvállalkozása lett, nemrég több mint 8 milliárd dollárra értékelték fel. Ecclestone-t gyakran bírálták, mert Putyint és Mussolinit is követendő példának tartja, és Carey gyorsan leszögezte, hogy szakítani akar a filozófiájával.

Ecclestone (balra) eredetileg nem akart Szingapúrba utazni Forrás: AFP/Roslan Rahman

„Az ember nem tehet mindig mindenkit boldoggá, de meg kell érteni, hogy mit akarnak a többiek, csak aztán lehet kiutat találni” – magyarázta. „Az biztos, hogy ez nem egy bizottság feladata, mert azok hajlamosak bürokratikussá válni, de diktatúra sem lehet, még akkor sem, ha itt talán ez a szokás.

„A sikeres vállalatok sikeres vezetésre épülnek, amely megérti, hogy a felek mit akarnak. A Forma-1-ben pedig rengeteg érdekelt van. Néha kompromisszumokat kell kötni. Nem lehet mindig mindenki boldog, de remélhetőleg mindenki lelkes lesz annyira, hogy végül elfogadja a sport egésze számára helyes irányvonalat.”

Szingapúr viszonylag új helyszín, az F1 egyik látványossága Forrás: 2016 Getty Images/Lars Baron

Carey leszögezte, nem akarja kritizálni az eddigi erőfeszítéseket, mert nem ismeri azokat, de az USA-t kiaknázatlan piacnak tekinti, és úgy véli, prémium márkaként az F1-nek Los Angelesben, Miamiban és New Yorkban is pályára kellene lépnie. Ecclestone a Sky Sportsnak tagadta, hogy máris nézeteltérés lenne közte és Carey között.

Amerikában jelen kell lennünk, és ő jól ismeri Amerikát, a televíziózást, úgyhogy nagyon sokat segíthet nekünk. Biztos vagyok abban, hogy ez is fog történni” – mondta. Úgy vélte, Carey nehéz helyzetben van, mert „bedobták a mélyvízbe”, és azért nem ő maga, hanem Donald MacKenzie, a korábbi tulajdonos CVC ügyvezetője kísérte körbe a paddockban, mert „neki semmi más dolga nincs.”

Az mindenesetre Ecclestone-nak is szokatlan lehetett, hogy szinte zavartalanul sétálgathatott, mert a sajtó ezúttal nem őt, hanem Carey-t követte árnyékként mindenhova.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!