Vágólapra másolva!
Toto Wolff szerint olyannak kell lennie a Forma-1-nek, amilyen a Szingapúri Nagydíj volt. Hamilton taktikájával majdnem Rosberg alól vágták ki a fát.

A Szingapúri Nagydíj a táv kétharmadáig az előre várható mederben zajlott, Nico Rosberg magabiztosan vezetett Daniel Ricciardo és Kimi Räikkönen előtt. A Ferrari versenyzője Hamilton fékproblémáit kihasználva előzte meg a Mercedest, de Hamiltont ekkor átállították a B tervre, és Räikkönen után küldték. A bokszban sikerült a szintén kereket cserélő Ferrari elé vágniuk.

Ez azonban láncreakciót indított el: Räikkönen mellett Ricciardónak is lehetősége nyílt egy plusz kerékcserét végrehajtani, és a szuperlágy gumikkal annyira felgyorsult, hogy Rosberg behívására már nem maradt idő. A Mercedesnek nem maradt más választása, mint reménykedni, hogy nem lesz Safety Car, és Rosberg nem követ el hibát, így végül 0,488 másodperc előnnyel győztek.

Rosberg egy hajszállal nyert - további képek a galériában! Forrás: AFP/Anthony Wallace

„Majdnem belevizeltünk a nadrágunkba a végén” – ismerte el Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója a Sky Sportsnak. „Olyan szoros volt a verseny vége, mint amilyennek a Forma-1-nek lennie kell. Négy nagyszerű autó küzdött különböző stratégiákkal, és emelem kalapom a Red Bull előtt, mert ők ki tudtak állni a bokszba, nekünk viszont erre nem maradt lehetőségünk. Ricciardo csodás tempója nagyon izgalmassá tette a végét.”

Győzelme révén Rosberg 8 pont előnyre tett szert Hamiltonnal szemben

az egyéni világbajnokságban. Wolff szerint a német pilóta az egész hétvégén „igen nagyszerű volt”, főleg annak tekintetében, hogy mindkét pilótájuk küzdött a fékekkel. „Talán kicsit túlságosan kicentiztük, de ő ellenőrzése alatt tartotta a versenyt.”

Wolff úgy vélte, annyira kicsi a különbség a két pilótája között, hogy a csata az utolsó pillanatig tart majd, és egy rossz hétvége elég is lehet ahhoz, hogy a másik előnybe kerüljön. Szerinte ez most Hamiltonnal történt meg.

Hamilton ellenfele ma csak Räikkönen lehetett - galéria! Forrás: AFP/Mohd Rasfan

„Már eleve lépéshátrányban volt, mert nem teljesített elég kört” – utalt a pénteki második szabadedzésre. „Nem tudta visszaigazolni a beállításait, és nem volt elégedett az autójával. Jól rajtolt, de a fékhőmérsékletek az egekbe szöktek, és elég sok idejébe került, amíg ezzel foglalkozott.

Hamilton a dobogón gratulált csapattársa hétvégi teljesítményéhez, és bár a futam során előfordult, hogy elégedetlen volt a tempójával, a neki kidolgozott stratégiával, és aggódott Rosberg teljesítménye miatt, végül beletörődött a dobogós pozícióba.

Rosberg visszavette a vezetést a világbajnoki pontversenyben - kattintásra galéria nyílik! Forrás: AFP/Anthony Wallace

„Úgy érzem, minden tőlem telhetőt megtettem” – mondta a Sky Sportsnak. „Elkövettem egy hibát, de ez nem sokat számított” – utalt arra, hogy bár Räikkönent kénytelen volt elengedni, végül mégis a 3. helyezett lett. „Embert próbáló hétvégém volt, ilyenek néha az ember útjába kerülnek, ezt el kell fogadni” – tette hozzá. „Az első kiállás idején meghosszabbítottuk a gumik élettartamát, mert a 14. körben kellett volna kiállnunk, de

Csapatfőnökéhez hasonlóan Rosberg is elismerően nyilatkozott a Red Bullról, mert a harmadik bokszkiállásukkal szerinte „csodálatos kísérletet tettek arra, hogy elkapjanak minket. Onnantól tudtam, hogy szoros lesz a vége, úgyhogy nyomtam, ahogy csak tudtam. Ez végül bevált.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!