Vágólapra másolva!
A szingapúri időmérőn semmilyen technikai probléma nem sújtotta a címvédő autóját, a 200. nagydíjára készülő német versenyző viszont a pályafutása egyik legjobb körét húzta elő a kalapból.

A Mercedes szombat este végre fellélegezhetett, amikor a Szingapúri Nagydíj időmérőjén bebizonyosodott, hogy megoldották a tavalyi problémáikat az utcai pályán. A 200. F1-es versenyére készülő Nico Rosberg 1:42.584-es, új körrekordot jelentő idővel szerezte meg 29. pole-ját,

amellyel felzárkózott Juan-Manuel Fangio mellé, az örökranglista 8. helyére.

Az első tizenötben rajta kívül csak világbajnokok vannak.

Rosberg, aki több mint 2 tizedet vert a korábbi, még Sebastian Vettel által beállított rekordra, úgy érezte, a Q3 elején futott köre egész pályafutása három legjobbja között volt. A második körével is az övé lett volna a pole, mert bár nem javított, mindössze 8 századdal maradt el az előző időeredményétől.

Rosberg revansot vett a monzai időmérőért, most ő kalapálta el Hamiltont - katt a galériához! Forrás: Daimler AG/Daimler AG/Steve Etherington

„Nem történik meg túl gyakran, hogy az ember ennyire egyben van az autójával, és eszébe sem jut, hogy valami rosszul sülhet el" – mondta Rosberg.

Hozzátette ugyanakkor, hogy nem volt végig biztos a pole-ban, mert Daniel Ricciardo a Q2-ben csak 9 tizeddel maradt el tőle a szuperlágy gumikon, amelyek papíron épp ennyivel lassabbak az ultralágyaknál. A Red Bullok az előbbi keveréken is fognak rajtolni, vagyis más stratégiát követnek majd, mint a Mercedesek.

„Emiatt nem aggódok, de mindenképpen rajtuk tartom a szememet, mert pénteken nagyon erősnek tűnt a versenytempójuk, erősebbnek az időmérősnél, úgyhogy fenyegetést fognak jelenteni ránk, különösen a szuperlágy gumikon" – vélte Rosberg, aki fél másodpercet vert Ricciardóra, saját csapattársára, Lewis Hamiltonra pedig még többet, 7 tizedet.

A Mercedes igazgatója, Toto Wolff elárulta, hogy Hamilton autóján a szombati szabadedzésen gond volt egy mechanikai jellegű alkatrésszel, de a brit versenyző azt mondta, az időmérőre kijavították a hibát.

– ismerte el.

Hamilton péntek este egy hidraulikaszelep hibája miatt nem tudta teljesíteni a szokásos versenyszimulációkat, így a felkészülése során lépéshátrányba került. A lemaradását mégsem ennek tulajdonítja, mert egyébként sem tudta rendesen összerakni a gyors köreit a hétvége folyamán.

„Á, ezek csak kifogások lennének" – mondta. „A hétvégém tényleg nem alakult zökkenőmentesen, Nico viszont nyilvánvalóan nagyszerű munkát végzett, megmutatta, hogy mire képes az autónk. Ő is megjegyezte, hogy a csapat mennyit fejlődött tavaly óta, rengeteget kellett tanulnunk ahhoz, hogy visszakerüljünk az élre. Ma ő élt a legjobban a lehetőséggel."

Hamilton, aki mindössze 2 pontos előnnyel vezet a világbajnoki összetettben, reméli, hogy most nem rontja el a rajtot úgy, mint két héttel ezelőtt Monzában, ahol ismét gondot okozott számára a Mercedes szeszélyes kuplungja. „A rajton sokat dolgoztunk, holnap kiderül, hogy volt-e eredménye" – jelentette ki. „A győzelem itt is csak annyit érne, mint máshol, de jó lenne értékes pontokat gyűjteni a hétvégén."

A Szingapúri Nagydíjat 2008 óta tartó története során egyébként Hamiltonon kívül csak Sebastian Vettel és Fernando Alonso tudta megnyerni eddig.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!