Társoldalunk:

A Red Bull győzni megy Szingapúrba

2016.09.13. 12:51

Titkon Ricciardo és Verstappen is újabb győzelemben reménykedik a városállam éjszakai versenyén, ahol a Red Bull hagyományosan jól szerepel. A könnyebben beállítható autó a sikereik kulcsa.

A Red Bull idei egyik legjobb versenye következhet a hétvégén, Szingapúrban, hiszen a gyors, de bizonyos pontjain mégis meglepően technikás utcai pályán a vonalvezetés és az időjárási körülmények hagyományosan kedveznek az autóiknak. Korábbi versenyzőjük, Sebastian Vettel igazi Szingapúr-specialista, de Daniel Ricciardo is mindig jól szerepelt az éjszakai futamon.

„Szerintem igen” – felelte Ricciardo, amikor a Motorsport.com arról kérdezte, hogy nyer-e még az idén. „Nem nagyon hiszek ilyesmikben, de ha létezik a Karma, akkor szeretném azt hinni, hogy visszakapom még valahol a monacói győzelmemet” – utalt arra, hogy májusban a pole pozícióból rajtolhatott, de a csapat hibája miatt alulmaradt Lewis Hamiltonnal szemben.

Ricciardo állt már dobogón is SzingapúrbanForrás: Getty Images/Mark Thompson

„A szingapúri pályát nagyon várom. Egyáltalán nem számítok arra, hogy tálcán kínálják majd a győzelmet, de úgy érzem, ha jól dolgozom a hétvégén, akkor esélyesnek kellene lennem. Szingapúr lehet az, amire eddig vártunk” – nyilatkozta Ricciardo, aki 2014-ben meglepetésre három győzelmet is szerzett, még Vettel csapattársaként, azóta viszont csak Verstappen tudott nyerni a Red Bull színeiben, az idei Spanyol Nagydíjon.

Valóban arra számítok, hogy jó hétvégém lesz” – idézte Verstappent a Speed Week. „Szingapúr kedvez azoknak az autóknak, amelyek nagy leszorítóerővel rendelkeznek, és egyenesből sincs sok” – foglalta össze. „Mindenképpen a dobogó a célunk, de titkon a győzelemben is reménykedünk.”

De mi változott?

A Red Bull 2014-ben visszaesett a Mercedes mögé, elsősorban a Renault erőforrás kiforratlansága miatt, tavaly pedig a Ferrari is egyértelműen jobban szerepelt náluk. Az idén visszafordult a kocka, legalábbis a Ferrarinál egyelőre több pontot gyűjtöttek, és olykor még a Mercedes nyomába is eredhettek, de győzni csak akkor tudtak, amikor az Ezüstnyilak kiütötték egymást.

„Szinte minden versenyen érkeznek újításaink, és ezek az apróságok is apró változásokat hoznak” – mondta Ricciardo. „Még ha nem is teszik azonnal gyorsabbá az autót, néha megkönnyítik a beállítások megtalálását. Ezáltal kiszélesedik az (ideális) tartomány, és könnyebb bánni az autóval. Lehet, hogy nem lesz nagyobb a leszorítóerő, de egyszerűbbé válik a helyes beállítások megtalálása, jobban megbarátkozunk az autóval, és így lehetünk gyorsabbak.”

Ricciardo szerint a sikereik egyik kulcsa, hogy a pénteki szabadedzéseken nem kell jelentősen megváltoztatniuk az előre kitervelt beállításokat. Úgy véli, tavaly erre rendszeresen szükség volt, és ilyenkor már a szerencsére is szükségük van ahhoz, hogy végül sikerüljön kezesre hangolni az autót.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!