Vágólapra másolva!
Az ítélkezés következetlenségét kifogásolja, és szerinte a versenypálya nem a bosszú helye. Vettel a Belga Nagydíj óta nem beszélt Verstappennel a túl agresszív védekezéséről, míg Hamilton azt mondja, 18 évesen ő is sok baromságot csinált.

A 18 éves Max Verstappen a Belga Nagydíj után újra a célkeresztbe került, többen kritizálták agresszív védekezési stílusa miatt. A verseny közben többször csak necces manőverek árán tudta maga mögött tartani Kimi Räikkönent, aki a rádión dühösen panaszkodott is rá, de Monzában már azt mondta, nem vele, hanem a következetlen bíráskodással van problémája.

„Mi, versenyzők már beszélgettünk erről.

– jelentette ki Räikkönen. „Max ellen nekem semmi kifogásom nincs. Szép munkát végez, nagyon gyors. Ez nem személyes konfliktus, csak úgy éreztem, nem volt korrekt, hogy az egyenesben, maximális sebesség mellett bele kellett taposnom miatta a fékbe."

Verstappen Spában többször összeakaszkodott a Ferrarikkal Forrás: Getty Images / Red Bull Content Pool/Dan Istitene

Verstappen a Belga Nagydíj után nekiesett a Ferrari versenyzőinek, amiért a rajtnál belekeveredtek egy hármas ütközésbe, és később elismerte, hogy ezért keménykedett velük a pályán. Räikkönen szerint ez veszélyes. „Nem akarom belerángatni Maxet semmibe, de ha valaki azt állítja, hogy amiatt csinál valamit a versenyen, ami az első kanyarban történt, az bosszú" – mutatott rá a finn.

Räikkönen a 12. körben egyszer megelőzte ugyan Verstappent a Les Combes kanyar előtt, de közben kisodródott a bukótérbe, ahová éppen a túl későn fékező ellenfele terelte ki. Verstappen maga is lecsúszott négy kerékkel a fehér vonalon túlra, mégis visszakapta a helyét.

Räikkönen az Origo GPhírek-nek elárulta, hogy ő kérdezett rá a Ferrarinál, vissza kell-e adnia a pozíciót, a csapat pedig megkérdezte a versenyigazgatót, Charlie Whitingot, aki igennel válaszolt. „Nem láttam, Verstappen is lesodródott-e a pályáról, vagy sem" – tette hozzá Räikkönen. „Valószínűleg jobban rajta maradt, mint én, úgyhogy nem esett túl nehezemre visszaengedni őt magam elé."

A Ferrari pilótái a hírek szerint annyira nem értették, a sportfelügyelők miért nem lépnek fel Verstappen ellen, hogy Monzában időpontot kértek Whitingtól,

mert beszélni akarnak vele a történtekről. Sebastian Vettel a Belga Nagydíj után azt mondta, nem híve a büntetéseknek, jobban szereti, ha a versenyzők megbeszélik egymással a nézeteltéréseiket. A hockenheimi eligazításon már előkerült a téma, de Vettel szerint érdemes lehet újra elcsevegni Verstappennel. Ő Spa óta nem beszélt vele.

Az elöl haladó részéről az abszolút nem helyes" – mondta Vettel az Origo GPhírek-nek. „Az üldöző általában képes reagálni rá, csak nem mindig, és akkor baleset lesz a vége. Azt hiszem, ő is megértette, hogy mi a probléma, de úgy tűnik, érdemes lenne megint elbeszélgetni vele. Ahogy Spában is említettem, nem szeretek a sportfelügyelőknek árulkodni, szerintem jobb szemtől szemben tisztázni az ilyesmit. Ez eddig nem történt meg, de biztosan meg fog."

Verstappen Ibrához hasonlítja magát

Verstappen azonban egyelőre nem ingott meg: ő kitart a mellett, hogy mivel nem kapott büntetést, nem követett el semmilyen szabálytalanságot. Amikor felvetették neki, hogy úgy próbálta maga mögött tartani Räikkönent a hosszú egyenesben, mint Michael Schumacher Mika Häkkinent a 2000-es Belga Nagydíjon, amiért annak idején sokan bírálták a legendás németet, Verstappen a rá jellemző modorban vágott vissza.

A fiatal holland kijelentette azt is, hogy nem hajlandó változtatni a vezetési stílusán csak azért, mert az ellenfelei kritizálják miatta. „Tegyük fel, hogy egy olyan csatárt, mint (Zlatan) Ibrahimovic, áttesznek védőnek. Vajon szeretné? Csak azért, mert mások szerint védőnek jobb?" – vetette fel. „Szerintem nem hallgatna rájuk. Ha támadni szeret, akkor támadni is fog."

Verstappen úgy érzi, semmit nem csinált rosszul Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Daniel Ricciardo nem bírálta közvetlenül a csapattársát, akinek szerinte már a kora is megmagyarázza a viselkedését, bár annyit elismert, hogy megérti Räikkönen álláspontját. A háromszoros világbajnok Lewis Hamilton pedig nem akarta „más dolgába" ártani magát, de ugyanilyen alapon vette védelmébe Verstappent. „Fiatal és gyors, tudja, hogy kell vezetni. Csak 18 éves.

Ennyi idősen valószínűleg mi is elég sok baromságot csináltunk"

– mondta az Origo GPhírek-nek Hamilton. „Már van egy győzelme is. Szerintem kiemelkedő tehetség."

Vettel bocsánatot kért Räikkönentől

A belgiumi konfliktusnak az ágyazott meg, hogy Räikkönent a rajtnál kívülről Vettel, belülről pedig Verstappen próbálta megelőzni, egymást viszont nem látták. Ennek hármas ütközés lett a vége, és Räikkönen – az egyetlen érintett, aki nem tehetett semmiről – Monzában elárulta, hogy a csapattársa utólag elnézést kért tőle.

„Kiminek hagytam helyet, de több autónak nem. Max rosszul startolt, és én úgy ítéltem, kiesett a játékból, ő azonban nyilván nem így gondolta, három autónak pedig nem maradt hely" – magyarázta Vettel. „A visszapillantó tükörben nem sokat lehet látni. Kimiről tudtam, hogy ott van, és egy kicsit előrébb voltam nála. Ha újra nekifuthatnánk, most már több helyet hagynék neki."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!