Vágólapra másolva!
Az év végén visszavonuló brazil versenyző még fiatalnak érzi magát a nyugdíjhoz, mégis azt mondja, saját maga döntött a befejezés mellett. Büszke a pályafutására.

Felipe Massa a könnyeivel küszködve, főnökével, Claire Williamsszel az oldalán jelentette be csütörtökön, hogy a 2016-os szezon végén, a Forma-1-ben eltöltött tizenöt év után befejezi a pályafutását. A csapat motorhome-jába alig lehetett beférni, annyira tele volt, és a félórás sajtóbeszélgetés végén, melynek során Massa mindenkinek köszönetet mondott, aki segítette a versenyzésben, az újságírók is hosszas tapssal búcsúztatták. Az első sorban ott ült az édesapja, Antonio, a felesége, Raffaela, és a kisfia, Felipinho is. Bár nem tartozott a világbajnokok vagy a legnagyobb sztárok közé, Massa a legközvetlenebb és a legnépszerűbb versenyzők egyike volt az F1-es paddockban.

Massa büszke arra, amit elért az F1-ben. 11 győzelmet aratott, eddig 41-szer állt a dobogón. 250 nagydíj után fog visszavonulni Forrás: DPPI media/Frederic Le Floc H

A brazil veterán megjegyezte, hogy

Őszintén szólva még nem érzem magam elég öregnek hozzá, de hát a Forma-1 ilyen." A pletykák szerint a Williams nem akarta egy negyedik szezonra is meghosszabbítani a szerződését, ezért valószínűleg mindenképpen távoznia kellett volna a csapattól, ő azonban azt állította, nagyjából két hónappal ezelőtt, alapos mérlegelést követően maga döntött a visszavonulás mellett.

Valójában nem igazán talált volna olyan csapatot, ahová úgy igazolhat át, hogy hasonlóan versenyképes autót is kap.

A bejelentésre főleg Michael Schumacher miatt kerített sort pont Monzában, a hétszeres világbajnokot ugyanis nemcsak a barátjának, hanem „szinte a tanárának" is tartja, és hálás neki. „Azért választottam ezt a helyet, Olaszországot, mert tíz évvel ezelőtt Michael itt jelentette be a visszavonulását" – mondta. „Én akkor csak úgy maradhattam a Ferrarinál, hogy ő kiszállt, mert Kimi (Räikkönen) addigra aláírt a csapathoz. Michael azért döntött a befejezés mellett, hogy én folytathassam. És ez majdnem a második hazai versenyem, nagyon fontos helyet foglal el a szívemben."

2008 volt a csúcs

Noha a világbajnoki címről 2008-ban egyetlen ponttal lecsúszott, Massa sokak rokonszenvét éppen azzal vívta ki, hogy a dobogón így is milyen méltósággal ünnepelte a hazai versenyén, a Brazil Nagydíjon aratott győzelmét. A hihetetlen dráma az elmúlt tíz év legemlékezetesebb pillanatai közé tartozott az F1-ben, és Massa azt állítja, nem érzi úgy, hogy beváltatlan ígéretként akasztja szögre a sisakját.

– jelentette ki a tizenegyszeres futamgyőztes. „Sok versenyt nyertem, számtalanszor álltam a dobogón, több csapattal, rengeteg emberrel dolgoztam együtt. Megrázó ezekről az emlékekről beszélnem most, de elégedett vagyok az eredményeimmel. Az F1-es leszámítva minden sorozatban bajnok lettem, ahol versenyeztem. Sok barátot is szereztem."

A Williamsszel Massa öt dobogós helyet szerzett Forrás: Farkas Péter - Origo

Az Origo GPhírek kérdésére Massa hozzátette, hogy össze sem tudja számolni, hány emlékezetes pillanatot szerzett neki az F1. „A Forma-1-ben nemcsak a győzelmeket érzi nagy eredménynek az ember, hanem mindent, amiről azt hitte, hogy nem képes elérni köridőben, előzésben, helyezésben" – mutatott rá. „Rengeteg álmot válthat valóra, nekem is sokat sikerült."

Az első dobogó, az első győzelem – az ilyen pillanatokra sokáig emlékszik az ember. Amikor kétszer megnyertem a Brazil Nagydíjat, az elképesztő élmény volt, ahogy az is, amikor a Williamsszel feljutottam a dobogóra, és sikerült szereznem egy pole pozíciót."

Bár több lehetséges széria is felmerült – köztük a DTM és a Forma-E – Massa még nem tudja, máshol folytatja-e a versenyzést, de úgy véli, a szezon végeztével lesz elég ideje gondolkodni a jövőn. Azt mondja, addig nem foglalkozik vele, hogy az utolsó nagydíjaira készül: az autóba beülve erről úgyis megfeledkezik az ember.

„Köszönök mindent az összes versenyzőtársamnak is, mert a pályán talán nem mindig tűnünk a legjobb barátoknak, és lehet, hogy tényleg nem is mindig vagyunk azok, de fantasztikus pillanatokat éltem át veletek" – mondta. „ Ja, és holnap figyeljetek oda rám a pályán!"

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!