Vágólapra másolva!
A hétszeres világbajnok sikereinek egyik kovácsa szerint már az F1 előtt kitűnt Michael Schumacher tehetsége, és bár visszatérése után már nem ért el jó eredményeket, így is értékes munkát végzett.

Negyedszázada mutatkozott be a Forma-1-ben a sport történetének legsikeresebb versenyzője, Michael Schumacher. A korábbi hétszeres világbajnok számos látványos futamot teljesített, a sikerhez vezető úton több munkatársa is segítette. Legismertebb harcostársa, későbbi főnöke Ross Brawn volt, aki már az F1-es korszak előtt biztos volt Schumacher képességeiben.

„Már a sportautózásból ismertük Michaelt, ezért előnyben voltunk a többi csapathoz képest” – utalt Brawn az RTL-nek arra, hogy a Benetton csapatot akkoriban vezető Tom Walkinshaw korábban a Le Mans-ban versenyző Jaguar csapat élén is állt. „Tudtuk, hogy meg akarjuk őt szerezni.”

Ross Brawn és Michael Schumacher Forrás: AFP

Ez az 1991-es Belga Nagydíj után gyorsan sikerült is Flavio Briatore erőszakosságának is köszönhetően, majd Schumacher 1994-ben, és 1995-ben világbajnoki címeket szállított a Benettonnak. Ekkor azonban menedzsere, Willi Weber meggyőzte, hogy igazoljon át a Ferrarihoz, ahova Brawn is követte:

még 5 világbajnoki címet nyertek együtt Schumacher visszavonulásáig.

Úgy tűnt, hogy kettejük közös munkájának vége, de miután Brawn megmentette a Honda gyári csapatát, és Mercedes motorokkal, saját nevére keresztelve megnyerte a 2009-es világbajnokságot, az újjáalakított gyári Mercedes istállónál Schumacher engedett Brawn csábításának, és visszatért.

Évekig szinte verhetetlenek voltak Forrás: AFP

„Nem voltak kétségeink a versenyképességével kapcsolatban, de bosszant, hogy képtelenek voltunk olyan autót adni neki, amit megérdemelt” – mondta Brawn versenyzője második pályafutásával kapcsolatban. Schumachernek mindössze egy dobogós helyre futotta a 2012-es Európa Nagydíjon, egy leggyorsabb kört ért el visszatérése után, és

Monacóban pole pozíciót szerzett, de azt egy korábbi büntetése miatt elvették tőle.

„Ettől függetlenül Michael részese volt a folyamatnak, amely révén a Mercedes világbajnok csapattá vált” – mondta az Auto Bildnek egy hamarosan megjelenő interjúban.

Schumacher 2013 decemberében súlyos fejsérülést szenvedett egy síbalesetben, azóta a világtól elzárva él otthonában, és orvosi kezelés alatt áll. Mindössze a legszűkebb kör látogathatja, és bár Brawn bebocsátást nyer barátjához,

semmit nem árult el az egykori versenyző állapotáról.

„Kapcsolatban állok a családdal. Több alkalommal meglátogattam Michaelt a baleset óta. Minden nap imádkozunk, hogy javuljon az állapota. Az élet kegyetlen tud lenni” – mondta Brawn. „Csodálatos ember, tragédia, ami vele történt.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!