Társoldalunk:
Hírlevél

Nem engedték, hogy Haryanto közpénzből versenyezzen

2016.08.11. 20:09

Rio Haryanto megértően tudomásul vette, hogy elvesztette a Manor versenyzői ülését, és tartalékpilótaként maradhat a csapatnál. A politikusok csalódottak.

Versenyzőcserével folytatódik az F1-es szezon a nyári szünet után, mivel a Manor a Mercedes és a Renault támogatását élvező Esteban Ocónt ülteti be szponzorpénzek elapadása miatt bajba került Rio Haryanto helyére. Az F1 történetének első indonéz pilótája 11 F1-es versenyhétvégén vett részt, de nem tudta előteremteni a szezon teljesítéséhez szükséges 15 millió eurót.

„A sportminiszter csalódott a döntés miatt” – nyilatkozta a szóvivője kedden. „A Manor versenyigazgatója, Dave Ryan februárban azt ígérte, hogy Rio Haryanto teljes szezont futhat a Forma-1-ben. Ezen felül a Manor igazgatója, Abdulla Boulsien júniusban azt is kijelentette, hogy Rio a csapat hosszú távú terveinek is részese, legalább két évre.”

Haryanto nem folytathatjaForrás: AFP/2016 Getty Images/Charles Coates

A szóvivő azonban elismerte, hogy a csapat azt kérte, Haryanto fizesse ki a szezon második felére elegendő szponzori pénzeket a Magyar Nagydíj után, és a Manor ennek hiányában is lehetőséget adott az indonéz pilótának, hogy részt vegyen a Magyar Nagydíjon. „A sportminisztérium értékeli ezt” – nyilatkozta a szóvivő, Gatot Dewa Broto.

Kérvényeztük, hogy közpénzt használhassunk Rio finanszírozására, de ezt a törvényhozás nem engedélyezte. A parlament teljes mértékben támogatja Rio F1-es részvételét, de közpénzek felhasználására nincs lehetőség.”

Haryanto az indonéz olajtársaság, a Pertamina hátszelét is élvezte, és a Tempo.co-nak elismerte, a Manor segítségének köszönhetően vehetett részt a Német Nagydíjon. „A szerződés összesen 15 millió euróról szólt, de mi összesen csak 8 milliót tudtunk összegyűjteni, a maradék 7 millió hiányzott” – tette hozzá. „A Manor felajánlotta, hogy legyek tartalékpilóta, így legalább a programom folytatódik” – magyarázta.

„Remélem, hogy a csapattal lehetek minden futamon, és versenyzőként is visszatérhetek a pályára” – mondta az indonéz pilóta, aki köszönetet mondott a szurkolóinak. „Sajnos ez a szezon véget ért a Német Nagydíjon a pénzhiány miatt, így nem tudtuk teljesíteni a szerződéses kötelezettségeinket a Manor felé.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!