Vágólapra másolva!
Carlos Sainz szerint javult a csapatmunka, és kevesebb a feszültség is, mert Danyiil Kvjattal jól ismerik egymást. Élvezte a csatát Max Verstappen ellen is.

Két részre bontható a Toro Rosso (és a Red Bull) idei szezonjának első fele: Max Verstappen és Danyiil Kvjat az Orosz Nagydíj után helyet cserélt, és ez nem csak a két pilóta sorsát befolyásolja, a csapatok működésére is hatással van. Carlos Sainz szerint sokat segít, hogy más bajnokságokból sokkal jobban ismeri Kvjatot, mint Verstappent, és tudja, kollégája hogyan dolgozik és viselkedik.

„Max viszont új csapattárs volt 2015-től. A csapat dinamikája most nyitottabb, mindenki jobban együttműködik, és jobban összetartunk” – mondta Sainz. „Eddig elszigetelődtünk egymástól, de ez normális, amikor két erős csapattárs kerül össze” – tette hozzá a spanyol, aki élvezte csatáját Verstappennel.

Verstappen már a Red Bullt erősíti Forrás: Farkas Péter - Origo

„Amikor két erős ellenfél mérkőzik meg, mindig lesznek súrlódások. Szó sincs róla, hogy nem élveztem volna. Oda kellett figyelnünk, de nem volt ezzel semmi gond.”

Sainz szerint nincs köze Verstappen távozásának ahhoz, hogy az eredményei javulni kezdtek

az elmúlt futamok során, úgy véli, csupán kevesebb balszerencse érte el, és következetesebben tudott autózni. James Key, a Toro Rosso technikai igazgatója az Autosportnak azonban azt mondta, Sainz még jobb versenyző lett.

– mondta Key. „Nagyon jó vele dolgozni, ez mindig is így volt. A csapatnál nagyra tartják azt, amit elért, még akkor is, ha az ismert okokból eddig a radar alatt volt. Ez az ok viszont már elmúlt, így kicsit kevésbé kell azzal foglalkoznia, hogy legyőzze a csapattársát, és arra tud figyelni, hogy a többiek ellen jól szerepeljen. Az idén sokkal érettebb és magabiztosabb lett, nagyon összpontosít, ezért a hétvégéken nyugodtabbá vált.”

Sainzot is nagyra tartják Forrás: 2016 Getty Images/Dan Istitene

Key szerint a spanyol fiatal már inkább egy rutinos versenyzőre emlékeztet, mint egy újoncra, aki bizonyítani akar. Sainz olyan jól szerepelt mostanában, hogy az alulteljesítő Kvjatot teljesen elhomályosította, és az orosz sajtó már arról is cikkezett, hogy jövőre a Toro Rossótól is elküldik, de Kvjat szerint hazája lapjai „szart sem tudnak” arról, hogy mi folyik a csapatnál.

A Red Bull pilótanevelő programjának első embere, Helmut Marko az Auto Bildnek azt mondta, „kivárják”, amíg Kvjat ismét formába lendül. „Csak időre van szüksége, hogy kiszellőztesse a fejét, feltöltődjön önbizalommal és ismét megmutassa, mire képes” – szögezte le, és kizárta azt is, hogy elengedjék Key-t a Ferrarihoz, mert 2018-ig szerződést kötöttek vele.

Bár Kvjat egyelőre alaposan elmarad Sainztól, Franz Tost, a Toro Rosso csapatfőnöke a Motorsport.com-nak elmondta, bár jó kapcsolat alakult ki a két versenyző között, „csak várjunk, amíg közelebb kerülnek egymáshoz, és a játék újra kezdődik. Ez normális, mert teljesen mindegy, hogy Max Verstappen, Daniil Kvyat vagy Carlos Sainz versenyez egymás ellen.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!