Vágólapra másolva!
A kétszeres világbajnok örül, hogy az F1 legtehetségesebb tinédzsere rácáfolt az aggodalmaira. Belátta, hogy már más idők járnak. Bernie Ecclestone is a Red Bull tehetségét méltatta.

Sokan felkapták a fejüket, amikor a Red Bull 2014-ben bejelentette, hogy szerződtették az akkor még csak 16 esztendős Max Verstappent. Több világbajnok, köztük Damon Hill és Mika Häkkinen is úgy vélte, túl korai bedobni a mélyvízbe a holland tehetséget, aki azóta az F1 történetének legfiatalabb futamgyőztese lett.

Hill már korábban, a saját Twitter csatornáján beismerte, hogy tévedett, amikor ellenezte Verstappen előléptetését a nagy csapathoz, és egy hollandiai rendezvényen Häkkinen is méltatta a Red Bull versenyzőjét. „Bíráltam őt, amikor bemutatkozott a Forma-1-ben, mert túl fiatalnak gondoltam, de nagyon örülök, hogy tévedtem” – mondta Assenben.

Ma már kevesen kételkednek benne Forrás: Farkas Péter - Origo

Häkkinen szerint Verstappen példája „megerősítette a felismerésemet, hogy a fiatal lányok és fiúk manapság már sokkal felkészültebbek. Engedni kell őket, hogy szóhoz jussanak, és oda is kell figyelni kell, amit mondanak” – fogalmazott.

Csodálatos volt, amikor 16-17 évesen gokartoztam, nagyon küzdelmes időszak volt. Technikai háttérre, fegyelemre és fizikai erőfeszítésekre volt szükségem, hogy olyan magas szinten teljesítsek. Akkoriban azt hittem, hogy mindenre kész vagyok, pedig akkor még nem merült fel az emberekben, hogy egy ilyen fiatal srác alkalmas lehet olyan nagy kategóriák egyikében szerepelni, mint a Forma-1.”

Häkkinen a közlekedésbiztonság érdekében kampányolt a Német Nagydíj előtt Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sophia Kembowski

Az 1998-as és az 1999-es szezon világbajnoka későn érő típus volt, F1-es bemutatkozásakor számos balesetet okozott, eltiltást is kapott. Sokan már nem hittek abban, hogy igazán sikeres lehet, amikor az 1997-es szezon utolsó futamán végre nyerni tudott. Ő is úgy látja, hogy változnak az idők.

Az emberek sokkal gyorsabb ütemben fejlődnek, egyszerűen a manapság rendelkezésre álló eszközöknek köszönhetően, amelyekkel tanulhatnak, és megérthetik, mi történik a világunkban” – magyarázta.

Verstappen már napjaink legnagyobbjainak orra alá is borsot tör néha Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Az ember annyit tanulhat az interneten, amennyit csak akar, ha megtalálja a megfelelő információt. Az életünk ma már a gyors sávban zajlik, ez megmagyarázza azt is, hogy a fiatal pilóták hogyan kerülhetnek ilyen magas szintre. Persze a csapatok is jobban szervezettek, többet menedzselik őket, csatlakozni is könnyebb hozzájuk. Tehetségre, elhivatottságra és fegyelemre azonban így is szükség van a sikerhez, Max pedig remek munkát végez.”

Verstappen jelenléte az F1 népszerűsége terén is kezdi éreztetni a hatását,

hiszen egyre több szurkoló érdeklődik a világbajnokság iránt a Benelux államokban, és a holland Heineken sörgyár révén az F1 történetének legnagyobb volumenű szponzori szerződését is megkötötte a közelmúltban.

„Úgy gondolom, a Heineken addig halogatta a belépését a Forma-1-be, amíg Hollandiának is meglett a saját F1-es sztárja” – jegyezte meg Bernie Ecclestone az Algemeen Dagblad című lapnak Verstappenre célozva.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!