Sokkoló képek segíthetik az F1-es glória bevezetését

Forma-1, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Brit Nagydíj, bukókeret, Glória 2
Ferrari's German driver Sebastian Vettel prepares to drive out of the pits during a practice session at Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England, on July 8, 2016, ahead of the July 10 British Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Hamarosan döntenek a fejvédő szerkezetről, ezért az FIA pénteken prezentációt tartott a pilótáknak a glóriának nevezett megoldás pozitív hatásairól. A Toro Rosso versenyzői vegyes érzésekkel távoztak a bemutatóról.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a következő szezonban mindenképpen szeretné bevezetni a Ferrari által már többször tesztelt, glóriának nevezett fejvédő szerkezetet. Az F1 nagyobb csapatait is magában foglaló Stratégiai Munkacsoport a jövő héten vitatja meg a megoldás előnyeit és hátrányait, az FIA pedig a Magyar Nagydíj pénteki napján prezentációt tartott a versenyzőknek a glóriáról. Képekkel és videókkal illusztrálnák a szerkezet működését, és a felmerülő kérdéseket is megválaszolták.

A hírek szerint a legtöbb versenyző meggyőzőnek találta a bemutatót, de egyesek továbbra sem biztosak abban, hogy be kell vezetni a glóriát.

- nyilatkozta a Toro Rosso pilótája, Carlos Sainz. "Láthattuk, hogyan működik, és hány életet menthetett volna meg. Sokunknak nem tetszik a szerkezet, mert a teljesen nyitott pilótafülke hozzátartozik a sportunkhoz, de az az igazság, hogy tényleg hasznos lenne. Nekem sem tetszik, de ez olyan, mint amikor az apánk figyelmeztet minket, hogy valamit rosszul csinálunk - hiába nem akarjuk elismerni, valójában tudjuk, hogy igaza van."

Senkinek nem tetszik, de életeket menthet a glória Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Sainz szerint azonban azt is figyelembe kell venni, hogy az autósportban nagyon ritkán történnek olyan balesetek, amikor tényleg a glória mentené meg a versenyzőt. "Abban 100 százalékig biztos vagyok, hogy életeket menthetne. Esztétikai szempontból viszont senkinek sem tetszik - mérlegelni kell, mennyire éri meg, hogy 5-10 évenként megment egy életet, miközben a Forma-1 népszerűségére nagyon rossz hatással lehet."

Show kell az embereknek

A spanyol szerint az FIA "mindent meg fog tenni" a glória bevezetéséért, de csapattársa, Danyiil Kvjat nem biztos benne, hogy ez a helyes út. "Tényleg erős érveket sorakoztattak fel a glória mellett. Bemutattak különböző helyzeteket, például hogy mi történhet akkor, ha leesik egy kerék az autókról" - mondta. "Ha tényleg akarnánk, teljesen sterillé és biztonságossá tehetnénk az F1-et, de felmerül a kérdés, hogy mikor kell ezzel leállnunk."

Már sokszor mondtam, hogy amikor reggelente megérkezem a pályára, tisztában vagyok vele, hogy ez lehet az utolsó napom. Mostanában viszont mintha halványodna ez az érzés. Nem akarok hősnek látszani, de mi más emberek kedvéért is versenyzünk, elvégre az F1 egy show. Ez is hozzájárul a népszerűségéhez."

A glória végleges bevezetéséhez elvileg az összes csapat beleegyezésére szükség lenne, de pénteken az egyik versenyző felvetette, hogy ilyen fontos biztonsági kérdésekről talán nem az istállóknak kellene dönteniük. Elképzelhető, hogy a biztonságra hivatkozva az FIA akkor is kötelezővé teszi a szerkezetet, ha a Stratégiai Munkacsoport vagy az F1 Commission ülésén valaki a bevezetése ellen szavaz.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!