Társoldalunk:

Rosberg látta a sárga zászlókat, lassított is

2016.07.23. 17:51

A német versenyző és a Mercedes is úgy ítéli meg, kellően lelassított ahhoz, hogy ne kelljen tartania a büntetéstől. Hamilton nem bánkódik a 2. rajthely miatt.

A Magyar Nagydíj időmérőjén Nico Rosberg vitatott módon szerezte meg a pole pozíciót, mert leggyorsabb körében áthaladt egy sárga zászlós szakaszon, és megfutotta az érintett szektorban a legjobb részidőt is. A belső kamerás felvételek alapján ugyanakkor látszik és hallatszik, hogy a német lelépett a gázpedálról, és szerencséjére Fernando Alonso még azelőtt folytatja az útját a megpörgése után, hogy odaért a 9-es kanyarhoz.

Rosberget egyelőre nem vizsgálják a sportfelügyelők, és maga is nyugodt. Igen, duplán lengették a sárga zászlókat, de hosszan elvettem a lábam a gázról mondta az időmérőt követően. "Emiatt sok időt buktam, azon a szakaszon lassabb is voltam, mint egy körrel korábban. Biztos vagyok benne, hogy minden rendben lesz."

A Mercedesé az első rajtsor. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A Mercedest irányító Toto Wolff ugyanígy vélekedett, bár elképzelhetőnek tartja, hogy valaki végül mégis jelenteni fogja az esetet. A Mercedes szóvivője az Origo GPhírek-nek azt mondta, bár az ilyen esetek megítélése nem egyértelmű, a telemetria alapján Rosberg korán elvette a gázt a 8-as kanyar előtt. A csapat egyelőre nem tud róla, hogy a sportfelügyelők vizsgálódnának az ügyben.

Sárga zászlók esetén egyébként nem a hagyományos értelemben vett három szektort nézve kell kötelezően lassítani, hanem a bírói szektorok között, azok pedig rövidebb szakaszokra osztják fel a vonalvezetést. A 8-as kanyar például a 2. szektorban, a 16. és a 17. bírói poszt közt található, a 9-es pedig a 17. és a 18. közt.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner bemártaná Rosberget, ő ugyanis nehezen hitte el a Sky Sportsnak, hogy ilyen erős kör- és szektoridővel a német kellően lassított. Ezzel persze a saját pecsenyéjét sütögetné, mert Rosberg hátrasorolásával előrébb lépne a rajtrácson Daniel Ricciardo és Max Verstappen.

Ricciardo megelőzhette volna Rosberget

A mezőny javarésze pórul járt Alonso megpördülésével – közéjük tartozik Lewis Hamilton is, aki az első gyors körök megtétele után még 1 tizeddel vezette a tabellát Rosberg előtt, ám az utolsó percben nem tudott javítani. "Nem tudom, Nico mennyit gyorsult, de én négy tizedet javítottam az első szektorban, szóval szóval jónak éreztem a kört. Szerencsétlen volt Fernando megpördülése, de előfordul ilyesmi. Nem vagyok nagyon letörve" - közölte.

Hamiltonnak sem volt szerencséje a sárga zászlókkal. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: AFP/Ferenc Isza

Wolff ugyanakkor úgy véli, Hamilton mellett Ricciardo is reális eséllyel pályázott a pole pozícióra. "Megkönnyebbültem" - mondta. "Az 1. és 2. hely nagyon jó, örülök a végeredménynek, mert könnyebb hibázni, mint jól elvégezni a feladatot. Ricciardo tempója ráadásul elég jó lett volna a pole-hoz."

Az ausztrálnak végül szintén a sárga zászlók miatt kellett lassítania, holott állítása szerint ő is faraghatott volna az idején.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!