Rosberg Hamiltonról: Így nehéz a barátjának lenni

Forma-1, Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Mercedes AMG Petronas, Osztrák Nagydíj
SPIELBERG,AUSTRIA,02.JUL.16 - MOTORSPORTS, FORMULA 1 - Grand Prix of Austria, Red Bull Ring, qualifying, press conference. Image shows Nico Rosberg (GER/ Mercedes GP) and Lewis Hamilton (GBR/ Mercedes GP). Photo: GEPA pictures/ Daniel Goetzhaber - For editorial use only. Image is free of charge.
Vágólapra másolva!
Az F1-es pontverseny éllovasa szerint mítosz, hogy Hamilton lenne az intuitív, ő pedig az elemző versenyző. Hangsúlyozta azt is, hogy jó családi háttere ellenére önállóan akart sikeres lenni.

Terjedelmes interjút közölt Nico Rosberggel a brit Guardian című lap. A silverstone-i futam után a pontverseny éllovasa a Mercedes központjában több hiedelemmel kapcsolatban is kifejtette a véleményét. Elismerte, a nehéz pillanatokban hajlamos megkérdőjelezni a képességeit, a poharat pedig félig üresnek látni, és sikerek esetén is emlékezteti magát, hogy a rosszabb idők is eljönnek majd.

Rosberg a szezon első négy futamát megnyerte, a következő hat futamból viszont csak egyszer, Bakuban tudott győzni. Úgy tűnt, hogy a lendülete megtörhetetlen, de a spanyolországi ütközés után Lewis Hamilton kétszer győzött, majd a bakui kisiklást követően megint két első helyet húzott be. Rosberg nem tagadja, hogy a lendület fontos szerepet játszik a párharcukban.

Nincsenek jóban Forrás: GEPA pictures/Gepa Pictures/ Daniel Goetzhaber

„Ezt már 2014-ben is lehetett látni Lewis és köztem, felváltva voltak hullámhegyeink és hullámvölgyeink. Ez furcsa, de most ideje lenne, hogy ő lejöjjön a hullámáról. Az olyan versenyek, mint Silverstone, elég nehezek. A 2. hellyel együtt tudtam volna élni, de az kemény, amikor az ember pontokat veszít, és csak a 3. lesz.”

A Mercedes versenyzőjéről olykor azt gondolják, hogy nem elég éhes a sikerre, Hamilton maga is a fejéhez vágta ezt korábban. Rosberg úgy véli, bár édesapja, Keke Rosberg világbajnok lett, ő nem csak akkor tarthatná eredményesnek a pályafutását, ha megnyerné a világbajnokságot, de elismerte, ez az álma, és mindent megtesz a győzelemért. Azt „valószerűtlennek” nevezte, hogy ennyire régóta olyan jó autójuk van, hogy minden versenyen esélyes a pole pozícióra és a futamgyőzelemre.

„Nehéz meghúzni a határvonalat” – mondta már a rivalizálásáról Hamiltonnal. „Kötelezettségeim vannak a csapat felé, nekik fontos a konstruktőri világbajnokság megnyerése, de vajon meddig érvényesíthetem a saját érdekeimet?” Elárulta, nemcsak Hamiltonnak, hanem neki is nehézséget okozott, hogy a szezon előtt a Mercedesnél összekeverték a szerelőket.

Hamilton már majdnem utolérte Rosberget Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Hoch Zwei

„Számítottam arra, hogy kihívás lesz új embereket megismerni, akik eddig az én szememben ellenfelek voltak, de ez segített összekovácsolni a csapatot, és erőt adott ahhoz, hogy kissé lebontsuk a falakat. Megmutattuk, hogy ez általában működik, bár nem mindig” – tette hozzá. A legkomolyabb fal azonban nem a szerelők, hanem Hamilton és közte épül a csapaton belül.

„Az biztos, hogy Lewis legyőzése az egyik legédesebb siker” – mondta. „Nagy elégedettséget okoz, mert ő a világbajnokok egyike” – jelentette ki, és Hamilton nemrég adott nyilatkozatára rácáfolva leszögezte: „Nagyon tisztelem őt, de hát mostanában nem vagyunk éppen a legjobb barátok.”

Rosberg szerint a viszonyuk egyszerűen a kiélezett versengéstől romlott meg. „Annyira buzog bennünk a küzdőszellem, hogy így nehéz barátságban maradnunk. Ez régen is így volt. Ki tud több pizzát megenni? Ki tud gyorsabban elfutni a lifttől a hotelszobáig? Akkor viszont még nem befolyásolt minket a csapat, a sajtó és a pénz. Most ezek nehezítik meg az életünket.”

Gyerekkoruk óta versenyeznek egymással Forrás: DPPI media/Dppi

Nem véletlenül emelte ki a médiát, hiszen – elsősorban a brit – sajtóban általában Hamiltont tartják az ösztönös tehetségnek, Rosberget pedig az elemző, műszaki beállítású pilótának, de szerinte „ez csak egy vélemény, és nem is tartom negatívumnak. Épp ellenkezőleg, engem valóban érdekelnek a technikai részletek”. Arra viszont, hogy Hamilton korábban azt mondta, Rosberget gyerekkorában elkényeztették, ezért nem éhes annyira a sikerre, csattanós választ adott.

„Mindig is önállóan akartam elérni a dolgokat, és utáltam, amikor az édesapám pénzéből vettem magamnak farmert” – vágott vissza. „Csak annyit vásároltam mindenből, amennyi minimálisan szükséges volt. Az édesanyám a háború utáni Németországban nőtt fel, a földről szedte össze az amerikai katonák eldobott cigarettáit az utolsó slukkért. Semmijük sem volt, így éltek, és furcsa módon az apám is eléggé odafigyel a pénzre” – mondta.

Rosberg elárulta, bár az apja néhány évvel ezelőtt visszalépett a menedzselésétől, ő hálás szüleinek a neveltetéséért. „A legfontosabb, hogy a szülők iránymutatást adjanak a gyerekeiknek, aztán engedjék szabadjára őket. Hálás vagyok a szüleimnek, mert ők ezt nagyon jól csinálták. Ez a versenyzésben is jót tett nekem, mert (Keke) a háttérbe lépett, így elkövethettem a saját hibáimat, és megtalálhattam az utamat.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!