A Mercedes tart a Red Bulltól a Hungaroringen

Forma-1, Nico Rosberg, Mercedes AMG Petronas, Max Verstappen, Red Bull Racing, Brit Nagydíj
Mercedes AMG Petronas F1 Team's German driver Nico Rosberg (R) and Infiniti Red Bull racing's Belgian-Dutch driver Max Verstappen drive near the end of the British Formula One Grand Prix at Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England, on July 10, 2016. Lewis Hamilton streaked away to comfortably win his home British Grand Prix on Sunday, with Mercedes team-mate Nico Rosberg hanging on for a provisional second. Third was the Red Bull of Max Verstappen, but championship leader Rosberg -- suffering late gear-box trouble -- was under investigation over a radio communication that could spell further trouble for the German. / AFP PHOTO / OLI SCARFF
Vágólapra másolva!
Wolff szerint az ellenfelüknek kedvez a versenynaptár egyetlen olyan pályája, ahol nekik még nem sikerült nyerniük a turbókorszakban. Hamilton viszont úgy érzi, illik a vezetési stílusához.

A Hungaroring a versenynaptár egyetlen pályája, ahol a Mercedes még nem tudott győzni a 2014 óta tartó új turbókorszakban, és a csapatnál elismerik, hogy az idén sem lesz könnyű dolguk, ha be akarják pótolni ezt a hiányosságot. Tavaly Sebastian Vettel, tavalyelőtt pedig Daniel Ricciardo nyerte meg a Magyar Nagydíjat.

– idézi a Mercedes igazgatóját, Toto Wolffot az istálló hétvégi előzetese. „A Red Bull például jól megy azokon a helyszíneken, ahol a nagy légellenállásért nem kell olyan súlyos árat fizetni, mint máshol. Ezért esőben, illetve a Hungaroringhez hasonlóan lassú pályákon komoly fenyegetést jelentenek ránk. Hibátlanul kell teljesítenünk, hogy itt is mi kerüljünk ki győztesen a küzdelemből."

A Mercedesnél úgy érzik, össze kell kapniuk magukat, ha le akarják győzni a Red Bullt Forrás: AFP/Oli Scarff

A Mercedes az idén még csak egy versenyt, a Spanyol Nagydíjat vesztette el, ahol Lewis Hamilton és Nico Rosberg rögtön a rajt után összeütközött. A csapat technikai igazgatója, Paddy Lowe azt mondta, a Hungaroringen szokás szerint ugyanúgy a lehető legnagyobb leszorítóerőre fogják beállítani az autóikat, mint Monacóban – ahol egy bokszutcai baki nélkül a Red Bull nyert volna –, és mivel a Pirelli az idén a tavalyinál egy fokozattal lágyabb szuperlágy gumikat is beveti, „nagyon gyors" köröket várnak az időmérőn.

Lowe szerint a Hungaroringen „nehéz érvényesülni, a harminc eddigi nagydíjból csak tizenhármat nyert meg az, aki a pole pozícióból rajtolt – pedig az előzés szempontjából ez a versenynaptár egyik legkeményebb pályája. Az autókat és a versenyzőket is alaposan próbára teszi, a levegő hőmérséklete gyakran meghaladja a 30 fokot."

A napsütés és a meleg a Hungaroring új, sötét aszfaltját az eddiginél is jobban felmelegítené, de

a jelenlegi előrejelzések szerint a hétvégén borult idő és kellemes 23-25 fok lesz,

az időmérőn pedig akár eshet is. Lowe megjegyezte, hogy „mivel a Német Nagydíj foglalta el a helyét, furcsa lesz úgy menni Budapestre, hogy utána nem vár minket a jól megérdemelt pihenés!" Szerinte egyébként „maga Budapest az egyik legszebb város, ahová el szoktunk utazni, és fantasztikus versenypályája is van."

A pilóták fel vannak tüzelve

Miután az utóbbi öt versenyből négyet megnyert, 43-ról 1 pontra dolgozva le a hátrányát csapattársával, az összetettben még mindig vezető Rosberggel szemben, Hamilton úgy véli, formában van. „Barcelona óta ki tudom használni ezt a nagyon erős mentális hozzáállást, érzem magamban lobogni a tüzet" – mondta. „Frissnek, erősnek és magabiztosnak érzem magam a magyarországi forduló előtt."

ezért már alig várom, hogy kihajthassak rá. Az utóbbi pár évben persze nem alakult túl simán a budapesti hétvégém, de tudom, hogy a tempóm adott, ezért most szeretnék fordítani a szerencsémen."

Hamilton négyszer nyerte meg a Magyar Nagydíjat, tavaly viszont saját bevallása szerint rossz napja volt, így csak 6. lett, tavalyelőtt pedig a bokszból rajtolva a 3. helyen ért célba.

Rosberg ezzel szemben még sohasem végzett a 4. helynél előrébb a Hungaroringen,

ráadásul a legutóbbi két versenyen, a Red Bull Ringen és Silverstone-ban begyűjtött két büntetést, és elképzelhető, hogy a hétvégén öt hellyel hátra fogják sorolni a rajtrácson, ha kicserélik a váltóját.

Ennek ellenére ő is feltüzelve készül a Magyar Nagydíjra. „Lewisszal maximális fordulaton pörög a harc. Én remekül érzem magam úgy általában és az autóban is, úgyhogy jöjjön, aminek jönnie kell!" – mondta. „Már alig várom a következő csatát Budapesten. Az ottani kemény pálya, amely alaposan próbára teszi a versenyzőket, és én élvezem ezt a kihívást."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!