Társoldalunk:

A Mercedes tart a Red Bulltól a Hungaroringen

2016.07.18. 15:00

Wolff szerint az ellenfelüknek kedvez a versenynaptár egyetlen olyan pályája, ahol nekik még nem sikerült nyerniük a turbókorszakban. Hamilton viszont úgy érzi, illik a vezetési stílusához.

A Hungaroring a versenynaptár egyetlen pályája, ahol a Mercedes még nem tudott győzni a 2014 óta tartó új turbókorszakban, és a csapatnál elismerik, hogy az idén sem lesz könnyű dolguk, ha be akarják pótolni ezt a hiányosságot. Tavaly Sebastian Vettel, tavalyelőtt pedig Daniel Ricciardo nyerte meg a Magyar Nagydíjat.

A pálya az elmúlt két évben nem volt kedves hozzánk, inkább az ellenfeleink erősségeinek kedvez"

– idézi a Mercedes igazgatóját, Toto Wolffot az istálló hétvégi előzetese. „A Red Bull például jól megy azokon a helyszíneken, ahol a nagy légellenállásért nem kell olyan súlyos árat fizetni, mint máshol. Ezért esőben, illetve a Hungaroringhez hasonlóan lassú pályákon komoly fenyegetést jelentenek ránk. Hibátlanul kell teljesítenünk, hogy itt is mi kerüljünk ki győztesen a küzdelemből."

A Mercedesnél úgy érzik, össze kell kapniuk magukat, ha le akarják győzni a Red BulltForrás: AFP/Oli Scarff

A Mercedes az idén még csak egy versenyt, a Spanyol Nagydíjat vesztette el, ahol Lewis Hamilton és Nico Rosberg rögtön a rajt után összeütközött. A csapat technikai igazgatója, Paddy Lowe azt mondta, a Hungaroringen szokás szerint ugyanúgy a lehető legnagyobb leszorítóerőre fogják beállítani az autóikat, mint Monacóban – ahol egy bokszutcai baki nélkül a Red Bull nyert volna –, és mivel a Pirelli az idén a tavalyinál egy fokozattal lágyabb szuperlágy gumikat is beveti, „nagyon gyors" köröket várnak az időmérőn.

Lowe szerint a Hungaroringen „nehéz érvényesülni, a harminc eddigi nagydíjból csak tizenhármat nyert meg az, aki a pole pozícióból rajtolt – pedig az előzés szempontjából ez a versenynaptár egyik legkeményebb pályája. Az autókat és a versenyzőket is alaposan próbára teszi, a levegő hőmérséklete gyakran meghaladja a 30 fokot."

A napsütés és a meleg a Hungaroring új, sötét aszfaltját az eddiginél is jobban felmelegítené, de

a jelenlegi előrejelzések szerint a hétvégén borult idő és kellemes 23-25 fok lesz,

az időmérőn pedig akár eshet is. Lowe megjegyezte, hogy „mivel a Német Nagydíj foglalta el a helyét, furcsa lesz úgy menni Budapestre, hogy utána nem vár minket a jól megérdemelt pihenés!" Szerinte egyébként „maga Budapest az egyik legszebb város, ahová el szoktunk utazni, és fantasztikus versenypályája is van."

A pilóták fel vannak tüzelve

Miután az utóbbi öt versenyből négyet megnyert, 43-ról 1 pontra dolgozva le a hátrányát csapattársával, az összetettben még mindig vezető Rosberggel szemben, Hamilton úgy véli, formában van. „Barcelona óta ki tudom használni ezt a nagyon erős mentális hozzáállást, érzem magamban lobogni a tüzet" – mondta. „Frissnek, erősnek és magabiztosnak érzem magam a magyarországi forduló előtt."

Ez a pálya valamiért mindig passzolt a stílusomhoz, és hihetetlen támogatásban van részem a szurkolók részéről is,  

ezért már alig várom, hogy kihajthassak rá. Az utóbbi pár évben persze nem alakult túl simán a budapesti hétvégém, de tudom, hogy a tempóm adott, ezért most szeretnék fordítani a szerencsémen."

Hamilton négyszer nyerte meg a Magyar Nagydíjat, tavaly viszont saját bevallása szerint rossz napja volt, így csak 6. lett, tavalyelőtt pedig a bokszból rajtolva a 3. helyen ért célba.

Rosberg ezzel szemben még sohasem végzett a 4. helynél előrébb a Hungaroringen,

ráadásul a legutóbbi két versenyen, a Red Bull Ringen és Silverstone-ban begyűjtött két büntetést, és elképzelhető, hogy a hétvégén öt hellyel hátra fogják sorolni a rajtrácson, ha kicserélik a váltóját.

Ennek ellenére ő is feltüzelve készül a Magyar Nagydíjra. „Lewisszal maximális fordulaton pörög a harc. Én remekül érzem magam úgy általában és az autóban is, úgyhogy jöjjön, aminek jönnie kell!" – mondta. „Már alig várom a következő csatát Budapesten. Az ottani kemény pálya, amely alaposan próbára teszi a versenyzőket, és én élvezem ezt a kihívást."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!