Vágólapra másolva!
A Red Bull tinédzsere a Spanyol Nagydíj óta már három dobogós helynél tart, mostanában csak Hamilton szerzett nála több pontot. A Mercedesnél úgy tartják, ehhez jó autóra is szükség van.

A múlt vasárnapi Brit Nagydíjon mutatott gyors, bátor és látványos versenyzésével Max Verstappen ismét kiérdemelte a rajongóktól a közönségdíjat, sőt már az ellenfelek körében is egyre nagyobb megbecsülés övezi az F1 történetének legfiatalabb versenyzőjét és győztesét.

Azt már eddig sem lehetett kétségbe vonni, hogy Verstappennek helye van a mezőnyben, de a Brit Nagydíj után a háromszoros világbajnok Lewis Hamilton, a futam győztese is elismerte, hogy figyeli fiatal ellenfelét, aki 77 pontot gyűjtött, amióta a Spanyol Nagydíj előtt a Red Bullhoz igazolt. Ezt csak Hamilton tudta felülmúlni 110 pontjával.

Verstappen és Hamilton az osztrák dobogón Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

„Tudtuk, hogy gyorsak lesznek” – mondta Hamilton a Red Bullokról a Brit Nagydíj után. „A verseny előtt nagyjából (körönként) fél másodperces előnyre számítottunk a Red Bullhoz képest. Azt nem tudom, hogy ennyi volt-e, de mindenképpen jobb volt a tempónk az övéknél. Max lenyűgöző versenyt futott, továbbra is igazolja, hogy olyan erőt képvisel, amellyel számolni kell."

A nedves, de felszáradó pályán Verstappen látványos előzést mutatott be Nico Rosberg ellen, aki ugyan később visszaelőzte, de a rádióbüntetés miatt mégis mögötte végzett. Rosberg viccelődve „bosszantó hollandnak” nevezte Verstappent, aki maga is elismerte, hogy kockázatos volt az előzés. Tisztelőinek táborához Sebastian Vettel, a Ferrari négyszeres világbajnoka is csatlakozott.

„Remek munkát végez, amióta csatlakozott a Forma-1-hez” – nyilatkozta a holland RTL-nek. „Nem az a nagy meglepetés, hogy jól szerepel, hanem az, hogy erre következetesen is képes, nagy hibák nélkül. Megérdemli, hogy szupersztárként kezeljék Hollandiában, mert igazán különleges, de hagyni kell azt is, hogy élvezze a versenyzést, nem szabad nagy elvárásokkal terhelni. Már most túlteljesítette, amit ilyen fiatalon vártak tőle, szerintem remek srác.”

Ehhez egy jó autó is kell

Verstappen már a Toro Rossónál is megmutatta, hogy ha rajta múlik, fényes jövő áll előtte az F1-ben, de Carlos Sainz is jól szerepelt az oldalán. Az eredmények azonban rögtön látványosabbak lettek, amikor egy igazi élcsapat autóját kapta meg, és Verstappen a Red Bull színeiben is fel tudott nőni az elvárásokhoz. Bár a Ferrarit nem aggasztják a látottak, Silverstone-ban már csak a Mercedesek voltak gyorsabbak nála.

„A Red Bull általában nagyon jól működik az esőben” – nyilatkozta Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója. „Látványosan helyezkedik az autójával” – tette hozzá Verstappenről. „Látható, hogy ha jó autó van alatta, képes bekapcsolódni a csatába.”

Verstappen esőben és szárazon is jól ment Silverstone-ban Forrás: 2016 Getty Images/Mark Thompson

Munkatársa, Paddy Lowe, a Mercedes technikai vezetője szerint a Red Bull már nem foghatja a lemaradását a Renault motorra, mert rámutatott, hogy ellenfeleik a végsebességet rontó, de a kanyarsebességet javító beállításokat használnak, ezért úgy tűnhet, hogy a Mercedes továbbra is nagy fölényben van az erőforrás terén.

„Silverstone kétségkívül igazán próbára teszi az autó teljesítményét és aerodinamikáját” – magyarázta Lowe a Motorsport.com-nak. „Érdekes látni, hogy a Red Bull folyamatosan azzal jön, milyen gyenge a motorja de öntsünk tiszta vizet a pohárba: ezen a hétvégén meredekebb szárnyállásokkal mentek, mint mi. Gyakran így csinálják.”

„Ezért tűnik úgy, mintha gyengébb lenne a motorjuk, és ezért gyorsabbak a kanyarokban. Az igazság az, hogy manapság már nincsenek nagy különbségek a motorok között, a leszorítóerőben viszont vannak.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!