Vágólapra másolva!
A Pirelli munkáját a Ferrari, a Red Bull és a Mercedes segíti, a többi csapat csak november végén, a szezonzáró után próbálja ki a szélesebb 2017-es abroncsokat.

Összesen 24 napig teszteli a Pirelli a 2017-es szezonra szánt új, az idén használtaknál szélesebb gumikat. A gyártó munkáját a Ferrari, a Red Bull és a Mercedes segíti átépített autókkal, de kötelesek az adataikat megosztani, és nem használhatnak a jövő évi szabályokban meghatározottakkal azonos méretű szárnyakat. A tesztidőszak augusztus elején kezdődik, és november végéig tart.

Elsőként a Ferrari áll szolgálatba házi tesztpályájukon, Fioranóban, ahol augusztus 1-jén és 2-án az esőgumikat próbálgatják majd, aztán 3-án és 4-én a Red Bull lép pályára Mugellóban, slick gumikon. Szeptemberben ismét a Ferrari, valamint a Mercedes következik ezúttal már Barcelonában, a Red Bull pedig októberben tér vissza a Ferrari mellett.

A '80-as éveket idézik majd a széles abroncsok Forrás: © FOTO STUDIO COLOMBO PER PIRELLI MEDIA (© COPYRIGHT FREE)/© Foto Studio Colombo

A teljes mezőny a szezonzáró után, november 29-től 3 napig kap ízelítőt az új abroncsokból Abu-Dzabiban, ekkor már valószínűleg alaposan átépített 2016-os autókkal lépnek majd pályára. A Ferrari és a Red Bull a saját tesztnapjaikon módosított 2015-os autókat használ majd, a Mercedes egyelőre nem közölte a terveit, de valószínűleg ők is a tavalyi modellre szavaznak majd.

A gumitesztelés már korábban megkezdődött, a Ferrari és a Red Bull is végzett már munkát a Pirelli számára, de egyelőre az idei abroncsok méretével megegyező prototípusokat használtak, amelyek viszont már újfajta gumikeverékből készültek. Ezt tervezi a Mercedes is, ők a jövő héten Silverstone-ban rendezett tesztre az idei autójuk mellé a 2014-est is elviszik.

A Pirelli tesztnaptára

DátumNapok számaHelyszínAutóGumi típusa
1.augusztus 1-2.2FioranoFerrariEső
2.augusztus 3-4.2MugelloRed BullSlick
3.szeptember 6-7.2BarcelonaFerrariSlick
4.szeptember 6-7-8.3Paul RicardMercedesSlick
5.szeptember 21-22.2Paul RicardMercedesEső
6.október 12-13.2BarcelonaMercedesSlick
7.október 14-15-16.3Abu-DzabiRed BullSlick
8.november 2-3.2Abu-DzabiRed BullEső
9.november 14-15-16.3Abu-DzabiFerrariSlick
10.november 29.3Abu-DzabiMindegyikVégső ellenőrzés

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!