Társoldalunk:

Az F1 2017-es szabályai végre újra lázba hozták Newey-t

2016.07.06. 11:03

A Red Bull mérnökzsenije korábban azért lépett vissza az F1-es autók tervezésétől, mert úgy vélte, túlságosan megkötik a kezét a szabályok. Nemsokára teljes erőbedobással a jövő évi autóra koncentrál majd, de előtte még befejezi az Aston Martinnak tervezett sportkocsit.

Kedden bemutatták Adrian Newey, a Red Bull legendás tervezőjének első utcai sportkocsijának prototípusát az Aston Martin főhadiszállásán. A brit gyártó a szezon elején jelentette be, hogy az F1-es istállóval együttműködve egy példátlanul gyors, maximum 150 példányban készülő sportautót készítenek.

Az AM-RB 001 kódjelű projekt jelenleg Newey munkaidejének felét teszi ki, és csupán a maradék 50%-ot fordítja az F1-es csapattal kapcsolatos feladatokra, miután 2014-ben megunta, hogy a sportban túlságosan behatárolják a munkáját a szabályok. Ezért a Red Bull lehetővé tette számára, hogy új kihívást jelentő projekteket keressen.

Daniel Ricciardo és Adrian Newey az Aston Martin AM-RB 001 prototípusának bemutatójánForrás: 2016 Getty Images/Mark Thompson

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke azonban elárulta, Newey-t ismét lelkesíti az F1, ezért ő is részt vesz a 2017-es előkészületekben.

„Izgatott a 2017-es szabályváltozások miatt, úgyhogy megosztja az idejét a két projekt között” – mondta Horner. „Amint az Aston Martin projekt a részletes tervezési fázisba kerül, hátra fog lépni. Ő elsősorban a koncepcióba, az aerodinamikába, és az autó konstrukciójának kialakításába folyt bele, és természetesen a 2017-es (F1-es) autónk tervezésében is alaposan benne van.”

A fenevad receptje: 900 kg-os súly, 1:1-es súly/lóerő arány, V12-es atmoszférikus motor középen elhelyezve, két ülés, utcai és pályára optimalizált változatForrás: Aston Martin

Horner szerint Newey időbeosztása az aktuális prioritásaitól függ, és elmondta, az F1 egyik legsikeresebb tervezőjének munkabírása lenyűgözően nagy. Ettől függetlenül a csapatfőnök úgy vélte, Newey mellett számos remek szakember dolgozik az F1-es autón, akiknek rátermettsége az idei szezon során is megmutatkozik. Horner azt is leszögezte, hogy továbbra is a versenyzés áll a prioritási listájuk élén.

„Ez a projekt kitűnő arra, hogy bemutassuk a mérnöki képességeinket, és megvalósítsuk Adrian egyik célkitűzését. Emellett kereskedelmi lehetőségek is nyílnak azáltal, hogy együttműködünk egy olyan márkával, mint az Aston Martin” – mondta. „Egy sajátos részlegünk révén szolgáltatást nyújtunk az Aston Martinnak, ez már 18 hónapja így van. Az RB12 az első (F1-es) autónk, amely már közben jött létre, és láthatóan elég sikeres lett.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!