Társoldalunk:
Hírlevél

Hülkenberg még jobb eredményre számított a Q3-ban

2016.07.02. 19:33

A 2010-es brazíliai pole pozíciójára emlékeztette a spielbergi időmérő, de a 3. rajthely miatt sem csalódott. Végül nem büntették meg a sárga zászlós incidens miatt.

Nico Hülkenberg Lewis Hamilton mellől, az első sorból vághat neki az Osztrák Nagydíjnak, miután remekül alkalmazkodott a változó körülményekhez az időmérő utolsó etapjában. A Q3-ban a 3. leggyorsabb köridőt sikerült megfutnia, de egy hellyel előrébb lépett Nico Rosberg büntetése miatt.

Spielbergben a Q2 végén eleredt az eső, de a Q3 kezdetére már a nap is kisütött, és rohamos ütemben száradt fel a pálya. Hülkenberg az elsők között váltott slick gumikra, és többször is az élre állt, de végül a két Mercedes gyorsabb kört futott nála. Hülkenberg elmondta, az utolsó percekben

eszébe jutott a 2010-es Brazil Nagydíj időmérője,

ahol hasonló körülmények között, újoncként pole pozíciót szerzett a Williamsszel.

„Nagyon jól éreztem magam az autómban, és őszintén szólva még ennél is kicsit jobb eredményre számítottam" – mondta az időmérő után.  „Persze nem voltam csalódott, amikor közölték, hogy 3. lettem. A csapat nagyszerű munkát végzett, nem volt könnyű eldönteni, mikor érdemes kihajtani a pályára. Az időzítés nagyon fontos volt, de az autóm is remekül működött, ezért nagyon jó helyzetből kezdem a holnapi futamot."

Hülkenberg 2016-os idénye nehezen indult, de az előző három futam mindegyikén pontot szerzett. Kiugró eredményt azonban eddig csak a csapattársának, Sergio Péreznek sikerült elérnie, aki az idén már kétszer is dobogóra állhatott, míg Hülkenbergnek ez az F1-es pályafutása alatt még egyszer sem sikerült. Az időmérő után nem akart találgatni a vasárnapi esélyeivel kapcsolatban, inkább óvatosan nyilatkozott.

A Force India Spielbergben is gyorsForrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

„Holnap igyekszünk mindent kihozni magunkból, de egyelőre nem gondolok a versenyre. A következő órákban, ma este és holnap délelőtt úgyis erre koncentrálunk majd" – mondta. „Az biztos, hogy az autónk rengeteget javult Barcelona óta, azóta sok pontot szereztünk, és dobogós helyeink is voltak. Jó formában vagyunk, ezt megpróbáljuk holnap is fenntartani, és újabb eredményes vasárnapot szeretnénk zárni."

Megúszta a büntetést

A német 2. rajthelye egy ideig veszélyben volt, mert a Q1 végén úgy javított a köridején, hogy Carlos Sainz leparkolt autója miatt sárga zászlókat lengettek, ezért a sportfelügyelők vizsgálatot indítottak ellene. Végül úgy ítélték meg, elegendő mértékben lelassított az érintett szakaszon, ezért megtarthatja a helyezését. „Elvettem a gázról a lábam, és időt vesztettem. Új gumik voltak az autómon, és a pálya is folyamatosan javult, ezért tudtam faragni az időmből, de a sárga zászlók nélkül még gyorsabb lehettem volna" – magyarázta Hülkenberg még a döntés előtt. Jolyon Palmer, Felipe Nasr és Rio Haryanto rosszabbul járt, ők nem lassítottak eléggé, ezért 3 rajthelyes büntetést kaptak.

Pérez ezúttal nem örülhetett,  a Q2-ben ugyanis pályára sem tudott hajtani, miután az első etapban az ő felfüggesztése is megsérült. „Éreztem, hogy valami baj van, de egyelőre nincsenek pontos információm" – magyarázta az incidens után. „Nem tudom biztosan, hogy a kerékvetők okozták-e, de ha igen, akkor valamit tenni kell."

Pérez szerint nem elég azt mondani a pilótáknak, hogy maradjanak távol a problémás rázókövektől, mert a körről körre tizedmásodpercekért harcoló versenyzők „úgysem hallgatnának" erre az utasításra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!